Scroll naar boven

Het moderne schatzoeken van de 21e eeuw

Schatzoeken in de 21e eeuw
Nienke Nieuwenhuis
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Mijn opa maakte vroeger op zondagmiddag een schatkaart vol opdrachten, waarmee ik op jacht mocht naar de schat. Na lang zoeken vond ik die onder de vuilnisbak. Het moderne schatzoeken gaat toch wel een beetje anders. Nu trek je er met een GPS op uit, op zoek naar één van de ruim 2 miljoen schatten die verstopt zijn over de hele wereld. Geocaching is het schatzoeken van de 21e eeuw, toch ben je met elke vondst net zo blij als vroeger.

Mijn eerste kennismaking met Geocaching

Ik weet nog goed hoe ik de eerste keer op zoek ging naar deze geochaches. We waren een weekendje weg in Goslar in Duitsland en een vriendin wilde graag een paar caches zoeken. Dat wilde ik ook wel eens proberen. Ze had een hele route uitgestippeld en de eerste cache zou direct buiten ons hotel moeten liggen. Bij een ijzeren treintje geeft de GPS het signaal dat we er bijna zijn. We zoeken in alle hoeken en gaten dat ding en ja hoor we staan al gauw met het filmroldoosje in onze handen. Snel haar naam op de logrol schrijven, het doosje weer goed verstoppen en op naar de volgende.

De grijze, koude en regenachtige vrijdagmiddag mag de pret niet drukken, in 2 uur tijd vinden we 8 caches en ik ben verkocht. Dit moderne schatzoeken brengt je op plekken waar je anders niet zo snel zou kijken. De frustratie als je het niet direct kan vinden en de blijdschap die je voelt als je hem dan toch eindelijk in handen hebt. Dit ga ik vaker doen.

Vakantie met een missie

Bij het plannen van een vakantie kijk ik tegenwoordig niet meer alleen naar de bezienswaardigheden en activiteiten die er zijn op mijn bestemming, maar ook naar de geocaches die ik daar kan gaan zoeken. De beschrijving van de locatie op internet geeft je leuke achtergrondinformatie en vaak een handige hint. Ik plan mijn wandelroutes langs deze punten en ga nooit zonder GPS op stedentrip. Elke dag staan er minstens 10 nieuwe locaties in de GPS en we zien wel of we er aan toe komen. Het klimmen in bomen, klauteren over rotsen of kruipen door een beekje onder de weg kan tenslotte behoorlijk tijdrovend zijn. Tot je dan toch weer met dat ijskastbakje of die munitiekist in je handen staat. Natuurlijk geef ik trackables graag een lift op hun reis door de wereld.

Al schatzoekend de wereld rond

Bij het Geocaching horen een aantal ongeschreven regels, zo moet je uitkijken dat niemand je ziet. Het ziet er natuurlijk ook wel vreemd uit als iemand midden in de stad achter regenpijpen en elektriciteitskastjes aan het speuren is of je midden in het bos op je knieën onder stenen aan het kijken bent. Dus geen wonder dat ze meestal niet direct bij bezienswaardigheden en drukke routes liggen, maar dan net op een wat rustiger plekje. De meest iconische cachelocaties die ik nog graag eens zou bezoeken zijn toch wel het Potala paleis in Lhasa of Mount Everest basecamp. Maar ach, dichter bij huis liggen ook nog genoeg uitdagingen. Ik ben niet verdwaald, ik ben aan het Geocachen.

Wat vind je van dit artikel?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...