Scroll naar boven

Typisch Italiaanse Gerechten

Typisch Italiaanse Gerechten
Maria Douwes
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Toen wij in 1964 uit Australië terug keerden naar Nederland was dat met het Italiaanse passagiersschip de ‘Aurelia’. Er werd dus elke dag Italiaans gegeten. Het voorgerecht was spaghetti, wat voor ons helemaal nieuw was. Het enige Italiaans dat we kenden was de ijssalon Koko in de Van Woustraat in Amsterdam waar ze verrukkelijk ijs hadden. ‘O solo mio’ wat door Mario Lanza werd gezongen probeerden wij na te bootsen en het lied ‘Marina’ dat door Rocco Granata in het Italiaans werd gezongen werd door Willy Alberti in het Nederlands vertolkt en door Louis Armstrong in het Engels. Als kinderen raakten wij dus aan boord van de Aurelia direct verslaafd aan de spaghetti bolognese en we hoefden het hoofdgerecht niet meer want we hadden na een bord vol pasta genoeg gegeten. Wij wachtten echter wel op het toetje want dat was Italiaans ijs.

Tegenwoordig kent iedereen het en eet de hele wereld spaghetti en pizza’s, het andere populaire gerecht uit Italië. Eind vorige eeuw rezen de pizzeria’s en Italiaanse restaurants in Nederland als paddenstoelen uit de grond. Spaghetti is al sinds de 9e eeuw bekend en wordt vermeld in een woordenboek waarbij het beschreven wordt als een product van Siciliaanse boeren. Zelf gemaakte pasta is veel lekkerder dan wat je bij de supermarkt haalt en het is ook nog eens leuk om te maken. Probeer het eens uit met een pastamachine. Als ik nu naar de Italiaan ga dan is mijn keus veel ruimer en probeer ik ook andere smaakvolle voorgerechten zoals carpaccio, bruschetta di pomodoro of spinazie gnocci.

Hoofdgerechten

Vlakbij het Anfiteatro Flavio Colloseo vonden we tijdens onze stedentrip in Rome op het Piazza del Collosea een heerlijk restaurant die saltimbocca als specialiteit op het dagmenu had staan. Dit tongstrelende gerecht bestaat uit dunne lapjes kalfsvlees, bedekt met plakjes rauwe ham (prosciutto crudo) en salie en nagesmoord in witte wijn. De oorsprong van saltimbocca is de streek rondom Rome, Latium. Toen de ober kwam vragen hoe het gesmaakt had, riepen wij tegelijk in koor: “Deliziozo!” in ons beste Italiaans. “Complimenti al cuoco” (met de complimenten aan de kok).

Nagerechten

Tijdens een rondreis door Italië wilden we graag de bedevaartplaats Assisi bezoeken die bekend is bekend vanwege de 13de-eeuwse heiligen Franciscus en Clara van Assisi. We hadden gelezen dat de stad zijn middeleeuwse sfeer behouden had en dat sommige delen van de stad op de Werelderfgoedlijst staan, waaronder de Sint Franciscus Basiliek. Dat Italië voor een groot deel katholiek is, ervaar je in Assisi des te meer. Het klooster van San Damiano, de Basilica di Santa Maria degli Angeli zijn beide monumentale religieuze bouwwerken die veel mensen naar Assisi trekken. De wijk Santa Maria degli Angeli is heel gezellig en aantrekkelijk vanwege de smalle, steile straatjes en de pittoreske pleintjes met speciale winkeltjes. Vanuit de verte zie je op de heuveltop, de Monte Subasio, de basiliek en de burcht ‘Rocca Maggiore’ staan. Een heel indrukwekkend gezicht. Na een rondleiding door de Sint Fransicus Basiliek zijn we toe aan een maaltijd. We besluiten om ons nu eens te goed te doen aan de Italiaanse desserts. We nemen een voorgerecht zodat we daarna eventueel twee desserts kunnen proeven. Op het menu in het restaurant staan drie desserts: panforte, brustengolo of tiramisu waarvan we alleen de tiramisu kennen. Dat vinden we allebei heerlijk maar we besluiten om de twee andere gerechten te bestellen die we niet kennen. Panforte is een traditioneel Italiaans dessert met vruchten en noten. Oorspronkelijk werd het alleen met de kerst gegeten, maar nu kan je het het hele jaar bestellen. Letterlijk betekent panforte ‘sterk brood’, wegens de sterke kruiden die gebruikt worden. Brustengolo is een cake op basis van maismeel. Deze specialiteit komt uit Assisi en daarom moeten we die hier zeker proeven. In Umbrië wordt veel mais verbouwd en dus ook veel in gerechten verwerkt. Anijslikeur en noten zijn naast mais de belangrijkste ingrediënten en het wordt niet met boter maar met olijfolie gebakken. We zijn het erover eens dat beide desserts onze goedkeuring kunnen verdragen.

Sardinië

Een wandelvakantie op Sardinië zorgde ervoor dat wij in de mooiste gebieden van het eiland terecht kwamen in de ongerepte natuur. Wij dwalen langs uitgestrekte akkers, verlaten baaien, in het mooie subtropische weer en stoppen af en toe op de kleine verstopte strandjes. We beklimmen de bergen, lopen langs grillige kustlijnen en snuiven de heerlijk geurende kruiden op zoals de mirte, tijm en de kerrieplant. ’s Avonds ploffen we ergens in een gezellig restaurantje neer, te moe om lang te zoeken. En dat hoefde ook niet want op Sardinië eet je overal goed en gezond. De culinaire specialiteit van het eiland is van oudsher veel geroosterd vlees maar vis is tegenwoordig ook erg gewild. De vismarkt van Cagliari is beroemd in heel Italië. Levende paling en krabbetjes, maar ook het vlees van zeeëgel worden in de vele kramen te koop aangeboden. De wateren rond de rotsachtige kusten zitten vol met vis, kreeften, krabben, schelpdieren en natuurlijk sardientjes. Wij bestellen een geroosterde langoest, geserveerd met olijfolie, citroen, peterselie en broodkruimels, wat rond Alghero een specialiteit is. Ook hier eten we er bijna onze vingers bij op. Geen wonder dat Italië ons meest geliefde vakantieland is geworden. De schoonheid van de natuur en de prachtige monumenten in combinatie met culinaire hoogstandjes maakt het voor ons een topland.

Wat vind je van dit artikel?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
  • Jolanda van Rijn-Heere

    Wat leuk om te lezen van uw reis terug uit Australië. Ook mijn moeder zat als meisje op waarschijnlijk het zelfde schip. In ieder geval hebben ze op de heenreis op de Aurelia gevaren in het jaar 1959.