Scroll naar boven

Traditionele Kroatische Gerechten

Traditionele Kroatische Gerechten
Maria Douwes
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 3,86 out of 5)
Loading...

Dat Kroatië mooi is dat beginnen steeds meer mensen te ontdekken. Dat het land ook zo’n gevarieerd landschap heeft, de bergen, de stranden, de eilanden en de watervallen, vertaalt zich ook in het karakter van de mensen en hun tradities. Eten is een belangrijk onderdeel van het bestaan van de Kroatiërs en de wijnteelt hoort daarbij. Een witte Istrische Malvazije smaakt bijvoorbeeld uitstekend bij een bord gegrilde calamaris.

Culinaire rondreis

Een rondreis door Kroatië is ook meteen een culinaire rondreis. Elke streek heeft zijn eigen specialiteiten waar de verschillende invloeden uit de geschiedenis zijn terug te vinden. Stap je een willekeurig Kroatisch restaurant in de hoofdstad Zagreb binnen dan zie je bij de vleesgerechten Ćevapčići staan wat spiesjes van gekruid gehakt betekent en Janjetina, geroosterd lam met mediterrane kruiden. Fresh is wild, wat hier ook bijna in elk restaurant te vinden is, als stoofschotel.

Dalmatië

In het zuiden van Kroatië ligt Dalmatië met als hoofdstad Dubrovnik wat ook wel de parel van de Adriatische Zee wordt genoemd. Deze stad staat vol met monumenten waarvan sommige teruggaan tot de Griekse en Romeinse tijd. In de kleine straatjes van het historische centrum zijn talrijke tavernes waar je heerlijk kunt eten. In Buffet Kamenice staan er allerlei heerlijke visgerechten op het menu zoals oesters, inktvis en langoustines alla buzzarra waar je je vingers bij op eet. Bakalar is een typisch Dalmatisch gerecht wat alleen tijdens de kerstdagen gegeten wordt: kabeljauw met inheemse groenten.

croatian-cuisine-1

Istrië

In het noorden in Istrië is het eten weer volstrekt anders. Hier staan truffels op het menu maar ook de traditionele (Italiaanse invloed) ravioli, gnocchi, ganzenlever en lamskoteletten. Heb je trek in een makkelijke hap, neem dan ergens een sandwich met pršut, een bepaalde worst uit Istrië of met fuzi al gulaš. Probeer als u het kunt vinden ook een glas Biska, waarvan ze zeggen dat het geneeskrachtig is. Deze plaatselijke likeur is gemaakt van maretak, zelf gestookte jenever en vier soorten gras. Het recept schijnt overgeleverd te zijn van de oude Kelten die meer dan tweeduizend jaar geleden in deze regio leefden. Ga anders even langs bij het restaurant Humska Konoba dat rechts ligt van de toegangspoort van de stad Hum. Volgens een legende is het stadje door reuzen gebouwd en daarom noemen de bewoners (8 of 23?) het zelf ‘het kleinste stadje ter wereld’. Hier hebben ze zeker Biska.

 Dessert

Door heel Kroatië heen zijn de mensen dol op zoetigheid wat blijkt uit een hele reeks desserts die op de meeste menus in restaurants staan. Mijn favoriete is altijd de palačinke, crêpes met verschillende zoete vullingen, die de Kroaten hebben overgehouden aan de Hongaarse overheersing, in het Hongaars: palacsinta. De štrudla, de overheerlijke appeltaart, is een overblijfsel van de Oostenrijkse invloed en de Ohrenjača is een heerlijk zoet broodje met walnoten. De oorspronkelijke Kroatische pannenkoeken zijn ook niet te versmaden.

croatian-cuisine-4

Banket

Met Pasen zie je bij alle bakkerijen paascake in de vitrines en met de Kerst is het fritule. Een soort donuts zijn de krafnes en verder heb je het bisschoppenbrood en de guglhupf die je beslist zelf moet proeven. Bijna alle banketbakkers zijn ook meesters in het ijsmaken dus hebben ze allemaal zelf gemaakt roomijs in alle smaken die je je maar bedenken kunt. Zoals je het hier proeft, proef je het nergens.

Wat vind je van dit artikel?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 3,86 out of 5)
Loading...