Scroll naar boven

Toscane ontdekken in de herfst

Toscane ontdekken in de herfst Wijngaard in de herfst
Nienke Nieuwenhuis
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Terwijl in Zwitserland de eerste sneeuw was gevallen arriveren wij met een lekker herfstzonnetje op onze eerste bestemming in Toscane, Figline Valdarno. Het is een klein dorpje aan de rivier de Arno in het hart van de Chianti, de plek om deze prachtige wijnstreek te ontdekken. Heuvels begroeid met geel en rood gekleurde wijnranken en pittoreske dorpjes met zandstenen huizen tekenen het landschap. Kastanjefestivals vind je overal

San Gimignano, de stad van torens

Naast stedentrips naar Florence, Lucca en Volterra staat San Gimignano, een historisch stadje bekend om zijn 14 torens en uitstekende wijn, hoog op ons lijstje om te bezoeken. Het is even zoeken naar een parkeerplaats en dat zelfs in het naseizoen, maar dan staan we ook snel binnen de stadmuren. Nauwe straatjes en gezellige winkeltjes nemen ons mee terug in de tijd. Na een heerlijke stadwandeling willen wij het uitzicht op de stad fotograferen en dat het liefst vanaf de mooiste plek. Met een auto die meer geschikt is voor stadswerk, komen we op een onverharde weg vol kuilen. Het avontuur is de moeite meer dan waard, want tussen de gekleurde wijnvelden vinden we een prachtig uitzicht op de stad.

Culinair genieten op een Agriturismo in Toscane

Net buiten Figline Valdarno ligt de Agriturismo van Chef Claudio een tip van onze gastvrouw. Het is even zoeken over kleine landweggetjes, maar dan doemt de boerderij Torre Guelfa voor ons op. We worden welkom geheten door een enthousiaste man die ons naar onze tafel brengt. Een gezellige huiskamer met een handvol tafels en muren vol met wijnflessen is het restaurant van Chef Claudio. De chef komt persoonlijk naar onze tafel om een menu samen te stellen naar onze wens. De pompoensoep, soufflé, pasta en ragout zijn overheerlijk. Authentieke gerechten vol passie bereid door een echte Italiaanse Chef. Dat samen met een overheerlijke Chianti wijn, hier komen wij graag nog eens terug.

Echte Italiaanse olijfolie

Onze tweede bestemming ligt meer in het westen van Toscane, de agriturismo il Selvino, waar onze gastheer Alessandro ons van harte welkom heet. Het is inmiddels flink kouder geworden, maar in Toscane bepaalt de overheid vanaf wanneer je mag stoken. Gelukkig heeft Alessandro een appartement met zonligging voor ons en een extra elektrisch kacheltje, waarmee we een prima verblijf hebben. Het is oogsttijd voor zijn olijven en dagenlang worden de olijven in netten opgevangen. Hoewel de oogst tegenvalt komt Alessandro op een avond langs met een fles van zijn nieuwe olijfolie, om te proeven. Er gaat een wereld voor ons open, zo hoort echte olijfolie dus te smaken. Dat is compleet anders dan die olie die je in de supermarkt koopt. Met deze volle smaak willen wij wel elke dag onze salade bereiden.

Toscane is een schitterende regio en extra kleurig in de herfst. Kijken, proeven en genieten, dit doen we beslist nog een keer.

Wat vind je van dit artikel?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...