Scroll naar boven

Rijksmuseum Amsterdam

Rijksmuseum Amsterdam
Maria Douwes
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Op mijn dertiende kwam ik met mijn familie terug uit Australië en kwamen wij te wonen in de Wouwermanstraat, vlakbij het Museumplein in Amsterdam. Dat had nog niet echt de vorm van een plein want er liep een autoweg dwars doorheen. Aangezien wij in Australië omgeven waren door de bush en wij in het subtropische klimaat van Brisbane op blote voeten naar school mochten, waren wij nogal wild en gewend aan het buitenleven. Vooral in de winter voelde ik mij hopeloos verloren in een stad met zoveel steen dat ik niet wist wat ik kon doen. Mijn vader zei: “Er komen toeristen uit de hele wereld naar ons Rijksmuseum om de grote meesters uit de Gouden Eeuw te bewonderen en jij weet niet wat je moet doen in Amsterdam? Hier heb je geld voor een kaartje en ga daar nou maar eens kijken.” En dat deed ik; ik keek mijn ogen uit. Niet alleen zag ik de ‘Nachtwacht’ van Rembrandt van Rijn, de werken van Johannes Vermeer waar meestal een vrouw met iets dagelijks bezig is en de vrolijke schilderijen van Jan Steen maar ook de collectie historische kostuums, kunstnijverheid, wapens en scheepsmodellen en voor mij het toppunt: de poppenhuizen. Daar klom je op een klein trapje wat ervoor stond en zo kon je alle verdiepingen van een miniscuul grachtenpand tot in alle details bekijken. Ik zag ineens dat alle straten uit mijn buurt, zelfs onze eigen straat en de Albert Cuyp, bekende kunstschilders waren. Er ging een wereld voor mij open.

Onderdoorgang fietsers

Vele zondagen volgden want je kon in een dag nooit alles zien. Ook verdwaalde ik er altijd. Er waren zoveel gangen en verdiepingen, doorsteken en zalen, dat je een plattegrond nodig had om te zien waar je was. Jaren later zat het Rijksmuseum in mijn pakket als communicatieadviseur voor Stadsdeel Oud Zuid. De eindeloze discussies over de onderdoorgang voor fietsers die volgens de Amsterdammers moest open blijven, ook na de verbouwing, en het pleidooi van de tegenstanders die vonden dat het Rijksmuseum meer allure zou hebben en veiliger zou zijn zonder al die fietsers, was dagelijkse kost in de media. Voorlopig is de onderdoorgang alleen na sluitingstijd van het museum toegankelijk voor fietsers in verband met de grote groepen toeristen die het museum in en uit stromen. Het is de bedoeling dat na een grondige nieuwe vaststelling van de verkeersregels de fietsers ook overdag weer onder het Rijksmuseum door naar de Spiegelgracht kunnen rijden en vice versa.

Architect Pierre Cuypers

De architect van het Rijksmuseum, Pierre Cuypers, die tevens het Centraal Station in Amsterdam ontwierp, was oorspronkelijk een ontwerper van kerken. Cuypers’ katholieke gezindheid was een doorn in het oog van het overheersende protestantse stadsbestuur die het ontwerp van het Rijksmuseum veel te katholiek vond. Na de totstandkoming van de bouw, zijn de neogotische interieurs jarenlang beleidsmatig verminkt. Wat er na de verbouwing allemaal te voorschijn is gekomen, is van een waanzinnige schoonheid, die het het bezoek aan het Rijksmuseum alleen al de moeite waard maakt. De monumentale decoraties zijn teruggebracht in de Eregalerij, de Voorhal, de Nachtwachtzaal en de trappenhuizen. Het mooist bewaard gebleven in het museum is de bibliotheek die nog de oorspronkelijke vorm en decoraties van Cuypers behouden heeft. Nooit eerder was de bibliotheek voor de museumbezoeker toegankelijk.

Internationale collectie

Voor Nederland is een internationale context essentieel. Niet alleen zijn wij door de eeuwen heen naar alle windstreken uitgewaaid, ook hebben talloze andere culturen hun weg naar Amsterdam weten te vinden. De geschiedenis en de verscheidenheid van de collectie zijn hier het resultaat van. In de tachtig zalen van het Rijksmuseum wordt de bezoeker getrakteerd op meer dan 1 miljoen voorwerpen, schilderijen, tekeningen, foto’s, glas, porselein, kostuums, wapens en scheepsmodellen die u meenemen op een reis door 800 jaar geschiedenis. Het Rijksmuseum is zo verbouwd dat het per jaar wel 1 miljoen bezoekers kan ontvangen. Het is handig om van te voren kaartjes te bestellen zodat u niet lang in de rij hoeft te staan.

Wat vind je van dit artikel?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...