Scroll naar boven

De Algarve in Portugal

De Algarve in Portugal
Maria Douwes
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Zoals de meeste Nederlanders heb ik mijn vakantie in Portugal ook in de Algarve geboekt. Niet alleen heb je er prachtige stranden en een schitterende kustlijn maar ook de accommodaties zijn hier van topkwaliteit. Ik huur een groot huis met zwembad want ook mijn vrienden komen over. De eerste paar dagen ben ik er alleen en kan ik een beetje rond dwalen voordat de anderen komen.

algarve-1

Uit eten in Albufeira

Ik zit in Albufeira op loopafstand van het dichtstbijzijnde strand. Van mijn zus heb ik wat goede adressen van restaurants gekregen want zij komt er al jaren. Lekker uit eten in Albufeira Ik ga op onderzoek uit. Ik zie al gauw wat er allemaal te doen is: behalve de vele leuke winkels en supermarkten zijn er talloze bars en restaurants die hun best doen om klanten te lokken. De menu’s zien er overal zeer aanlokkelijk uit met typische Portugese gerechten zoals de gedroogde bacalhau, kabeljauw, die voor veel gerechten als basis dienen. Ook gegrilde sardines en caldeirada, een stoofpot met aardappels en verschillende soorten vis. Ik heb vanavond meer trek in vlees dus carne de poco à alentejana wat in elk geval kip is alleen weet ik niet op welke manier klaar gemaakt. Dat weet ik nog steeds niet als ik het proef maar het smaakt me uitstekend. Het is een gezellige drukte in het stadje en als ’s avonds de lichten branden zie je steeds meer mensen op straat. De siësta wordt hier zo te zien ook in ere gehouden. Hele families met kleine kinderen flaneren nu door de hoofdstraat en zoeken een plekje in een van de restaurants.

Portimao

Vandaag ga ik er op uit met mijn huurauto en ik had al gehoord dat Portimao de moeite waard is. Het is een oude havenstad met de grootste visservloot van Portugal die op sardientjes vissen. Ik ga kijken op het strand van Praia dos Careanos waar de rotsformaties en grotten grillig en indrukwekkend zijn. Dwars door de stad stroomt de rivier de Rio Arade en het oude centrum is autovrij met mooie pleinen en historisch gebouwen. De boulevard langs de kustlijn wordt door palmbomen omzoomd en zorgt voor de bloedmooie plaatjes die je thuis graag wilt laten zien. Silves Het Moorse kasteel in Silves staat ook op mijn lijstje en dat doe ik maar voor dat mijn vrienden komen want die willen het liefst rond het zwembad luieren en ’s avonds lekker uit eten gaan. Het is eigenlijk niet meer dan een ruïne, het ‘Castelo dos Mouros’ op zijn Portugees. Silves Vanaf Portimao is het maar een kleine 16 kilometer naar Silves een klein stukje vanuit de kust het binnenland in. Het Kasteel van de Moren stamt uit de achtste eeuw en in het Musueu Municipal de Arquelógia van Silves kan je voorwerpen bekijken die hier opgegraven zijn en bewijzen dat er in het Stenen Tijdperk al mensen woonden. De kathedraal van Silves uit de dertiende staat in het centrum van de stad. Dit historische gebouw heeft de uitstraling van een voorname stad. En dat klopt, want tijdens de Moorse overheersing was Silves de hoofdstad van de Algarve. Beneden in Silves loopt de rivier de Arade.

 

Kurkeiken

De Algarve is ook bekend om zijn kurkproductie en in Silves is in het kurkmuseum ‘Fábrica do Inglês’ te zien, hoe deze productie tot stand komt. Onderweg ben ik enkele kurkplantages gepasseerd waar de kurkeiken staan die opvallen door hun grillige verdraaide takken. De schors is erg ruw en wordt elke 8 tot 10 jaar van de stam gepeld. Kurk wordt niet alleen gebruikt als afsluiting van wijnflessen maar wordt ook gebruikt als isolatie, voor schoenzolen, vloeren, wandbekleding en reddingsboeien. Het pellen van de schors van een kurkeik is een vak apart en moet heel voorzichtig gebeuren anders sterft de boom. Ik zie nu veel rozerode stammen wat betekent dat de bomen hier net gepeld zijn.

Portugese Port

Wat je hier verder veel ziet zijn druiven die bestemd zijn voor het maken van port. Hoewel de meeste port in de Douro Vallei in het noorden van Portugal wordt geproduceerd zijn er enkele kleine wijnboeren in de Algarve die voor zichzelf en hun naasten port produceren. Het alcoholpercentage is hoger dan van andere wijnen en het wordt meestal als dessertwijn gedronken. Ik had het genoegen om de port van een vriend van mijn zus te proeven toen ik bij haar logeerde. Toen ik zei dat ik het lekker vond, stond hij de volgende dag op de stoep met twee flessen onder zijn arm die ik van hem cadeau kreeg. Faro De meeste vakantiegangers die naar de Algarve vliegen komen op de luchthaven net buiten Faro aan waar in 1992 een toestel van Martinair tijdens de landing verongelukte. Wat de meeste mensen niet weten is dat Faro een bijzonder mooie stad is met een roemrijk verleden en gezegend met een natuurlijke schoonheid van de lagunes en schitterende aftakkingen van de rivier de Ria Formosa. Al ruim voor de jaartelling waren hier nederzettingen van de Feniciërs en later de Grieken en Romeinen. In het jaar 300 werd het een christelijke nederzetting en in het 418 werd de stad door de Westgoten veroverd die het Santa Maria noemden. 300 Jaar later werd de stad onder de voet gelopen door de Moren en werd de stad voor het eerst ommuurd. Eeuwenlang leefden de christenen, de joden en de moslims in vrede naast elkaar. In 1755 werd Faro door een aardbeving volledig van de aardbodem weggevaagd. In het oude centrum van de stad zijn nog verschillende historische gebouwen uit de 18e eeuw te zien zoals de oude kerk annex hospitaal, het stadhuis, de kathedraal en delen van de oude stadsmuur. Het is heerlijk rustig winkelen in Faro in de straten de Rua Santo Antonio en de Rua Francisco Gomes. Breng ook een bezoek aan de markt op de Large do Mercado waar je allerlei verse locale producten kunt kopen. Op de markt zie ik ook hier de lokale bevolking en kun je genieten van hun prachtige taal. Er zijn verschillende musea in het centrum zoals het Maritiem Museum (Museu Maritimo Ramalho Ortigao), het Archeologisch Museum dat in een voormalig klooster is gehuisvest en het Regionaal Museum. Dat doen we als het regent.

Wat vind je van dit artikel?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...