Scroll naar boven

Polen: Een pittoreske wandeling door de geschiedenis

Krakau

Met landelijke en rustieke dorpjes, historische steden, chique wijken en futuristische gebouwen, is Polen per definitie een land van sterke contrasten, dat herhaaldelijk uit de as van de woelige geschiedenis is herrezen.
Prus, Chopin, Marie Curie en paus Johannes Paulus II, zijn slechts enkele van de opmerkelijke persoonlijkheden met Poolse achtergrond en die ons dagelijkse leven hebben verrijkt met hun kunst, wetenschap en spiritualiteit.
Divers, kleurrijk en verleidelijk zijn een voorbeeld van de termen die Polen beschrijven, waar elke bezoeker zal een activiteit van zijn gading vinden.

Adembenemende natuur

Deze bestemming biedt niet alleen de gewone badplaatsen of skioorden. Het landschap van Polen is divers met baaien die de rechte kustlijn onderbreken. De Szczecinski, Baai van Puck en de Vistula Lagoon zijn waarschijnlijk de bekendste van de Poolse baaien, ideaal voor een kleine romantische intermezzo, bijvoorbeeld om te wandelen met z´n tweeën of met de hele familie.
Naast de baaien staat Polen ook bekend om zijn merengebied, het Mazurisch Merengebied is de grootste van de in totaal vier districten. Mazurië heeft 2000 meren die sportvissers, wandelaars, boot-, jacht- en kajakliefhebbers uitnodigen.
Naast de baaien en meren, is de Baltische Zee bij Polen een belangrijke toeristische bestemming. Het strekt zich uit tussen de Pommerse Bocht en de Golf van Gdansk, met daartussen een indrukwekkende aantal badplaatsen. Krynica Morka is de bekendst bestemming van Polen en heeft de beste stranden van het land, terwijl Miedzyzdroje, de Parel van de Baltische Zee, zijn aantrekkingskracht dankt aan zijn zandstranden, hoge kliffen, weelderige bossen. Sopot, een groot kuuroord de toeristen lokt met de langste houten pier van Europa.

Gepassioneerde skiërs en snowboarders vinden Polen verschillende mogelijkheden in skioorden in de Sarkonosza en de Karpaten. Het skicentrum Szczyrk en zijn 60 km aan skipistes zijn bekend, evenals Zakopane dat ook bijzonder populair is tijdens de zomer bij liefhebbers van klimmen en wandelen. Zakopane ligt in het Tatra-gebergte en biedt een route die begint bij Morskie Oko, een meer, en eindigt bij Rysy, de hoogste top van Polen. Speleologie, mountainbiken, wandelen en klimmen zijn slechts een paar van de activiteiten die meer en meer mensen naar de Poolse bergen trekken.

De drieëntwintig nationale parken bieden ook een grote diversiteit aan buitenactiviteiten. Trek erop uit en ontdek de zeldzame en beschermde moerassen van het Nationaal Park Biebrza of maak een boottocht op de waterwegen van het Bory Tucholskie nationaal park, een tocht in een houten boot in het nationaal park Pieriny of geniet gewoon van paardrijden, fietsen of wandelen binnen de grenzen van het Nationaal Park Kampinos.

Culturele ervaring

In Polen vindt u 13 werelderfgoederen van UNESCO. Deze monumenten zijn een levend historisch bewijs van de vooruitgang en de strijd van Polen, maar ook een momentopname van de verschillende periodes en de unieke manier waarop Polen elke stroming heeft aangepast aan zijn eigen behoeften en daarvan iets uniek Pools heeft gemaakt. Het oude deel van Krakau, het historische centrum van Warschau en de oude binnenstad van Zamosc, zijn slechts een paar voorbeelden waar u zowel middeleeuwse, gotische als renaissance architectuur aantreft. Verder weg van de bruisende metropolen vindt u dergelijke bezienswaardigheden als het kasteel van de Duitse Orde, het grootste kasteel in de wereld qua ruimte, de Wieliczka zoutmijnen of de houten kerken van zuidelijk Klein-Polen. Voor een blik op de verschrikkingen van de Holocaust, de nazi-bezetting van Polen en de Tweede Wereldoorlog, is een reis naar de concentratiekampen Auschwitz en Birkenau een echte aanrader, maar het is ook een heftige bestemming.

Uitgaan en winkelen

Met een imposante figuur zoals Chopin is het geen wonder dat er een aantal klassieke muziekfestivals plaatsvinden in Polen, zoals de Internationale Frederick Chopin Pianowedstrijd, pop rock festivals, Open’er Festival in Gdynia, Jazz evenementen zoals Jazz Jamboree, maar ook film evenementen, zoals het Camerimage Film Festival.

Dankzij de spacultuur en de vaak hete lente is dit land aantrekkelijk voor kuurtoerisme. Cieplice Slaskie-Zdroj, Ciechocinek, Duszniki – Zdroj en Augustow zijn de crème de la crème, qua luxe en verwennerij op het gebied van kuuroorden.

Warschau en Krakau zijn de eerste steden die te binnen schieten op het gebied van winkelen. Ze bieden van kleine boetiekjes langs de Chmielnastraat in Warschau tot handgemaakte voorwerpen in de Lakenhal van Krakau. Gdansk is de ideale plek om te gaan shoppen voor sieraden, want deze stad is de barnsteenhoofdstad, terwijl Lodz met de Manufaktura, oude bakstenen molens en fabrieken, is omgetoverd tot een warenhuis met chique koopwaar alsook galerijen en musea samen met cafés en restaurants.

Alle berichten van categorie "Polen"

Krakau

op 27 mei 2014

Krakau is een van de mooiste steden van Europa. Vijf eeuwen lang was de stad, tot 1609 de hoofdstad, het centrum van Polen. Dat zie je er nu nog aan af. Krakau werd gebouwd op een kruispunt van oude handelswegen, Lees meer

Wandelen in het Tatragebergte

op 25 oktober 2013

Twee nonnen in habijt en op sandalen stelden ons gerust over de ingeslagen route. Als zij het kunnen, dan kunnen wij het ook, was de redenatie. Een ding hadden we niet aan gedacht: zij waren Pools en wij beginnelingen. Pas Lees meer

Shantyfestival Krakau

op 5 oktober 2013

Elk jaar in februari vindt er in Krakau, Polen, een Internationaal Zeeliederen- en Shantyfestival plaats. Komend jaar is dat al voor de 32e keer. Voor meer informatie bezoek deze link.Ik zag dat er nu al elfduizend bezoekers op af komen. Lees meer