Scroll naar boven

Ontdek de Bollenvelden in Nederland

Ontdek de Bollenvelden in Nederland
Maria Douwes
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

De winter is voorbij als je de eerste sneeuwklokjes in je tuin ziet. Het kan dan nog wel koud zijn maar de natuur laat weten: wij komen er weer aan! In februari/maart volgen de krokussen in grote getale en bijna iedere gemeente in Nederland heeft zijn dorp of stad versierd met een aantal bloembedden van krokussen. Vaak staan ze ook door elkaar, de paarse, de witte en de gele. Dan zijn het de narcissen die eerst met wat groen tevoorschijn komen en dan ineens vol in bloei staan afhankelijk van het weer, eind maart/begin april. De hyacinten zijn al weer te koop en de zoete geur verspreidt zich in je woonkamer. Dan eind april/begin mei is de lente wel in volle bloei uitgebarsten en staat ineens alles in bloei.

Tulpen uit Turkije

Tulpen zijn de populairste bollensoort en ook de meest bekende in het buitenland. Hoewel Nederland overal ter wereld bekend is om zijn tulpen komt de tulp oorspronkelijk uit Turkije. Ottomaanse sultans droegen een tulp in hun tulband wat in het Perzisch ‘tulipan’ heet. Daar is de naam ‘tulp’ van afgeleid. In 1593 zien wij voor het eerst de tulp beschreven door de Vlaming Carolus Clusius die hem plantte in de Hortus Botanicus in Leiden. Wilde tulpen komen in veel gebieden in de wereld voor zoals Noord-Afrika, Zuid-Europa en zelfs China. Gekweekte tulpen zijn echter het handelsmerk van Nederland.

Waar liggen de bollenvelden?

De middenbermen van wegen, rotondes, en natuurlijk de bollenvelden staan in het voorjaar in bloei en dan is Nederland overal fleurig en gekleurd. Je kunt al een warme lentedag hebben en dan is het heerlijk fietsen in de Bollenstreek in Zuid-Holland, die tussen Haarlem en Leiden ligt. Langs het duingebied in Noord-Holland heeft zich sinds midden vorige eeuw een nieuwe Bollenstreek ontwikkeld en in de West-Friese polders en op Goeree-Overflakkee. Maar de grootste tulpenvelden zijn te vinden in de Noordoostpolder met een gebied van 2000 hectare.

Tulpengekte in de 17e eeuw

Er is een periode geweest in onze geschiedenis dat er een ware ‘tulpengekte’ uitbrak waardoor de tulpenbollen als een gouden investering werden gezien. Het ging zelfs zo ver dat een tulpenbol zijn gewicht in goud waard was. Van 1630 tot 1637 dreef deze gekte de prijzen op tot uitzonderlijke hoogtes en plotseling zakte de hele handel weer in elkaar. Veel van de speculanten verloren hun hele bezit. De teelt van tulpen was in de 17e eeuw al op gang gekomen en vaak werden tulpen als statussymbool gezien. De rode tulp is het symbool voor de perfecte liefde en een paarse tulp staat voor ‘koninklijk’, een gele voor vrolijkheid en witte voor vergeving. Een boeket tulpen in allerlei verschillende kleuren staat voor elegantie. De tulp hoort bij het vieren van een 11-jarig huwelijk. De tulp komt ook op veel 17e eeuwse schilderijen voor en werd vaak in stillevens uitgebeeld.

De Keukenhof

Elk jaar van eind maart tot begin mei is de Keukenhof in Lisse geopend die er miljoenen bloemen tentoonstelt in een prachtig park met vijvers en perken en in een aantal paviljoens. De bollentelers uit de omgeving hebben elk hun eigen gedeelte waar zijn zich kunnen uitleven om hun mooiste bollensoorten aan het publiek te tonen. Hier zie je niet alleen de bekende krokussen, lelies, narcissen, hyacinten en tulpen maar ook de amarylis, anemonen, begonia’s, dahlia’s, gladiolen en nog eens honderden andere soorten. Honderden busladingen vol met toeristen uit de hele wereld vandaan komen er elke dag naartoe om met eigen ogen te zien wat zij al vaak op plaatjes als onmogelijk hebben betiteld. Nu zien ze zelf dat het nog mooier is dan ze dachten want nu heb je de geuren en kleuren bij elkaar. Je ziet hier alle kleuren van de regenboog terug in de velden en perken. In 2014, het 65e jaar, werd de Keukenhof door een record aantal bezoekers van 1 miljoen bezocht.

Wanneer plant je bollen?

Tulpenbollen worden in oktober en november geplant want ze hebben koude nachten en koude winters nodig om te groeien. De bloeiperiode is van april tot juni waarin de tulpen verkocht worden aan de consument. Na de bloei worden de tulpen ‘gekopt’, de bloem wordt van de steel afgekapt waardoor de bollen de kans krijgen om sneller te groeien. In de zomer worden de bollen gerooid waarna ze gepeld worden. Sinds mensenheugenis hebben de bewoners in de Bollenstreek in die periode volop werk want dan hebben de bollenboeren alle hulp nodig die ze krijgen kunnen. De grote bollen worden gebruikt voor het kweken van bloemen of ze worden direct aan de consument verkocht en de kleine bollen gaan in het najaar weer de grond in.

De bollen als exportartikel

Het grootste handelsgebouw ter wereld is de Verenigde Bloemenveilingen in Aalsmeer wat sinds 2008 FloraHolland heet. Met een export van meer dan 3,6 miljard (in 2010) bloembollen ter waarde van zo’n 313 miljoen euro is FloraHolland de grootste veiling ter wereld. De grootste afnemer van de Nederlandse bloembollen is de Verenigde Staten maar 60% van de bollen worden in Europa verkocht. Tulpen, gladiolen, narcissen en hyacinten staan in deze volgorde bovenaan de lijst van de meest verkochte soorten. In FloraHolland is het mogelijk om een kijkje te nemen achter de schermen. Je kunt hier dagelijks zien hoe de handelaren de bloemen en planten uit bijna 50 landen kopen bij de klok. Ervaar de drukte op de werkvloer, waar honderden karretjes vol met bloemen en planten af en aan rijden. Als bezoeker kunt u het hele veilingproces vanaf een speciale galerij volgen. Vanaf 07.00 uur ’s ochtends wordt hier geveild en kunt u deze unieke wereldhandel meemaken.

 

 

 

 

Wat vind je van dit artikel?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...