Scroll naar boven

Keszthely - Héviz, bij Balatonmeer: mooi stadje en warm water meer

Keszthely en Héviz
Maria Douwes
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Mijn zoon Kaspar heeft samen met onze nicht Sylvia een actie op touw gezet  om spullen in te zamelen voor een paar kindertehuizen in Hongarije. Zij had grote hoeveelheden computers, printers, kleding, speelgoed en schoeisel in haar huis verzameld en Kaspar had het transport naar Boedapest geregeld. Nu dat ik in Hongarije was, besloot ik om met Kaspar mee te gaan met het afleveren van de goederen. Hij had een grote vrachtwagen gehuurd en ik reed in onze gewone auto er achteraan. Het weeshuis ligt op een paar uur rijden van Boedapest in Somogyvar.

Het weeshuis

Het weeshuis is gevestigd in een groot landhuis dat oorspronkelijk eigendom  was van de graaf Szechenyi, die ook de Kettingbrug in Boedapest heeft gebouwd en de thermale baden met dezelfde naam. Het landhuis is zwaar verwaarloosd, de verf bladdert overal van af, de ornamenten aan de buitenkant vertonen verval maar het huis zelf straalt de grandeur uit van een rijk verleden. Jongens en meisjes in de leeftijd van vier tot zestien jaar zijn hier ondergebracht. In totaal zijn er ongeveer tachtig kinderen. De jongsten klampen zich al snel aan je vast en vlijen zich tegen je aan.

De dozen met spullen die we voor ze hebben meegenomen gaan eerst naar de opslag zodat ze door het personeel gesorteerd kunnen worden. Sinds kort is er een groep meisjes bijgekomen die door een plotselinge brand alles verloren wat ze hadden. Ze hebben nu alleen nog maar wat zij aan hadden. Wij drinken wat limonade met de meisjes en zij zeggen enkele versjes op. Kaspar kan gewoon met ze praten in het Hongaars en als ze vragen of ik het ook spreek, zeg ik de dagen van de week in het Hongaars op en dan zegt het jongste meisje ‘wat schattig’, terwijl ze zelf zo schattig is.

Keszthely

Kaspar rijdt terug naar Boedapest en ik besluit omdat ik nu in deze contreien ben, om in de omgeving te overnachten en nu eindelijk het stadje Keszthely te bezoeken en het warmwater meer van Héviz. Wij hebben in Nederland een Hongaarse graaf leren kennen wiens familie in Keszthely eeuwenlang de scepter zwaaide. Dennis Graaf Festetics de Tolna is honorair consul voor Hongarije in Haarlem. Ik kom hem regelmatig tegen op recepties op de Hongaarse ambassade waar ik uitgenodigd word vanwege mijn boek over Hongarije, ‘Hongaren in Nederland – Nederlanders in Hongarije, 50 jaar na 1956’. Hij vertelde mij eens dat hij aan het eind van de Tweede Wereldoorlog als vijfjarig jongetje met zijn vader naar Oostenrijk vluchtte. Ze lieten alles achter. Dennis spreekt helemaal geen Hongaars maar is het wel in hart en nieren. Ik had hem al eens gezegd dat als ik in de buurt zou zijn, ik zijn geboorteplaats zou bezoeken. Zo gezegd, zo gedaan.

Keszthely is een mooi plaatsje, een beetje toeristisch maar niet overvol. Het centrum bestaat voornamelijk uit een mooi groot plein, het Fö Tér, met een aantal historische panden waaronder het raadhuis uit het einde van de achttiende eeuw. De gotische kerk en de kapel die hier staan werden gebouwd met de stenen van een Romeins legerkamp dat hier gevestigd was. Enkele familieleden van de Festetics zijn in deze kerk begraven.

Festetics Kastély

Met de bouw van het kasteel van de familie Festetics werd in 1745 begonnen en het was pas in 1887 klaar. Een deel van het kasteel is nu voor toeristen opengesteld. Dankzij een Russische legerofficier die enkele deuren van kamers liet dicht metselen, zijn hier de originele meubelstukken en de complete bibliotheek met meer dan 52000 boeken bewaard gebleven. Als ik door de kamers loop, vraag ik me af waar de kleine Dennis geslapen heeft. De kamers zijn allemaal zo groot.

Héviz

Toen ik voor het eerst foto’s van Heviz zag, leek het mij bijzonder om in dit warmwater meer te zwemmen. Ik zag een luchtfoto van een rond azuurblauw meer, omringd door bossen met in het midden een gebouw met torentjes en een paar steigers ernaar toe. Ik las dat het vijf hectare grote kratermeer elke dag gevoed wordt met 80000 kubieke meter water door een bron op 38 meter diepte. De geneeskrachtige werking van het water is erkend en daarom trekt het meer ook talloze toeristen die komen kuren. Tweehonderd jaar geleden stichtte graaf Festetics hier een kuuroord en sindsdien is Héviz steeds populairder geworden.

Ook in de winter wordt hier gezwommen. Dat is een pracht gezicht want dan zwem je of drijf je in de stoom. De naam Héviz betekent ‘warme, stromende bron’ en het is het grootste thermale meer ter wereld. Ik kleed me om in een badhokje en ga eerst binnen, direct onder het gebouw dat midden op het meer op palen staat, het water in. Nu in de winter is het water 25 tot 28 graden Celsius en in de zomer 28 tot 38 graden. In dit bad moet je achteraan sluiten voordat je bij de warmwater stralen onder water komt. Je ziet aan de gezichten van je voorgangers dat het heerlijk moet zijn. De eerste stralen zijn hoog, ongeveer op schouderhoogte. Dan gaat de gong en schuift iedereen een plek op. Daar zit de warmwaterstraal wat lager en dat gaat langs een hele muur zo verder tot de laatste stralen je voeten masseren. Ik sluit meteen aan voor een volgende ronde.

Buiten valt de warmte van het water een beetje tegen. Ik ben de baden in Albertirsa vlakbij ons in de buurt gewend die tussen de 35 tot 38 graden zijn. Je ruikt de zwavel in het water. Het meer is licht radioactief waardoor er een unieke flora en fauna is ontstaan. In het meer zijn bacteriën en soorten algen te vinden die alleen in Hévíz voorkomen. Het water bevat radiumbestanddelen en geneest spier – en gewrichtsziekten en zenuwontstekingen. In het kuuroord kan je ook behandeld worden met modder- en massagebaden. Ik laat mij een uur lang gewoon masseren want mijn nek en schouders zitten weer helemaal vast. Voor de rest had ik nergens last van maar ik voel me na een middag Héviz toch enorm opgeknapt. Over een preventieve werking van het geneeskrachtige water heb ik niets gehoord maar het kan zeker geen kwaad.

Wat vind je van dit artikel?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...