Scroll naar boven

Het Alhambra Paleis

Het Alhambra Paleis
Maria Douwes
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dat de Arabieren een groot deel van Spanje hebben overheerst, dat weten de meeste mensen wel want er zijn nog genoeg overblijfselen van te zien. Maar hoe dat zo gekomen is dat weet bijna niemand. Het begon zo rond het jaar 1000 dat er een Berberse islamitische dynastie ontstond die geleid werd door Ibn Toemart. Hij zuiverde de leer, noemde zijn geloofsrichting Almohaden, maar toen hij ook in Marokko begon te prediken, moest hij vluchten. Hij stichtte een staat in het Atlasgebergte. Hij stierf echter in 1129 tijdens een mislukte aanval op Marrakech. Zijn opvolger Abd al-Mu’min lukte het in 1147 wel in om Marrakech te veroveren en hij breidde zijn macht op het Afrikaanse continent uit. Tegelijkertijd sloeg hij zijn slag in Spanje waar hij zijn tegenstanders, Andalusische emirs, evenals in Marokko, ook Almoraviden, bestreed. Hij veroverde jaar na jaar eerst Sevilla, Córdoba en Jaén, Málaga, Granada en Almeria.

Herovering door christenen

In 1232 kwam Mohammed ibn Nasr aan de macht die de dynastie van de Nasriden vestigde. In 1492 lukte het uiteindelijk om de Arabieren te verdrijven en viel Grenada in handen van het katholieke Spaanse koningspaar Ferdinand II van Aragon en Isabel I van Castilië. Zij beschouwden deze herovering van de stad als een groot triomf en drukte er hun christelijke stempel op. Jaren later, in 1526, gaf hun kleinzoon Karel V opdracht tot de bouw van een paleis midden in het Alhambra, waarvoor een deel van het Alhambra werd afgebroken. Het middeleeuwse fort toont het vakmanschap van de islamitische kunst en cultuur. Je kijkt je ogen uit aan de mozaïeken, de architectuur en de kleuren. Het is een van de mooiste en best bewaarde middeleeuwse monumenten van Spanje. Dat hebben ook de medewerkers van UNESCO opgemerkt want die plaatsten het hele complex in 1984 op de Werelderfgoedlijst. Vandaag de dag is er voor bezichtiging een beperkt aantal mensen toegestaan dus reserveren van te voren is aan te raden.

Gebouwen binnen het fort

Binnen het ommuurde fort staan vier afzonderlijke gebouwen, namelijk het Alcazaba, het Placio des Gereralife, het Casa Real en het Paleis van Karel V.

alhambra-2

Het Alcazaba

Het oudste gedeelte van het Alhambra is het fort dat waarschijnlijk is gebouwd op oude Romeinse ruïnes. Door de bouw van de torens werd het Alhambra een echte vesting. Vanaf de hoogste toren heb je een prachtig uitzicht over het complex en de stad. Van hieruit kan je ook de grotwoningen zien in de heuvels rond Grenada. Het fort bleef in gebruik voor de verdediging van de stad waar ook de soldaten, de paarden en de militaire voorraden werden ondergebracht. Eeuwenlang is het complex verwaarloosd geweest en werd het in de verschillende periodes als gevangenis gebruikt.

Het placio des Generalife

In de 13e eeuw werd er een nieuw zomerverblijf voor de sultans gebouwd, het Generalife. Het ligt even ten noorden van het Alhambra. De naam is afgeleid van Yannat al-Arif wat ‘de tuin van het hemelse paradijs’ betekent. De tuinen zijn door de eeuwen heen nog al eens veranderd maar de zoete geuren van de bloemen zijn altijd hetzelfde gebleven. De bougainvillea in allerlei kleuren,  wilde jasmijn en rozen stonden er in die tijd ook al. Wat wel verdwenen is, zijn de boomgaarden en de weilanden voor dieren.

alhambra-3

Casa Real

In het 14e eeuwse paleis leefde de vorst met zijn harems. De binnenplaats is schitterend en vormt het centrum van dit koninklijk onderkomen. Hier komen alle kamers van de verschillende harems op uit. De Leeuwenfontein, die in 1377 in opdracht van Mohammed V werd gebouwd, is een plaatje. Twaalf marmeren leeuwen die elk een maand van het jaar vertegenwoordigen dragen het bassin waar het water van de fontein in terug valt. De Patio de Arrayanes  bestaat uit een rechthoekig bassin met kleine fonteinen. In het water zie je de gevels van de gebouwen aan de binnenplaats weerspiegeld en de reflectie van het licht.

Het paleis van Karel V

Na de herovering van Grenada wilde Karel V de stad tot hoofdstad van het Habsburgse Rijk maken en daarom liet hij een gedeelte van het Alhambra afbreken om er zijn eigen paleis te bouwen. Het Palacio de Carlos V, wat nooit werd voltooid, is een indrukwekkend voorbeeld van de architectuur tijdens het hoogtepunt van de renaissance. De ronde binnenplaats van het paleis werd vroeger gebruikt voor stierengevechten.

alhambra-4

De stad Grenada

Deze mooie stad in Andalusië heeft ook nog wel iets anders te bieden dan het Alhambra Paleis. Midden in het centrum ligt bijvoorbeeld de kathedraal van Grenada. Een staaltje van gotische en renaissance bouwkunst. Vlakbij de kathedraal is een Arabische wijk met een soek waar je allerlei Marokkaanse spulletjes kan kopen. De leuke smalle straatjes en steegjes lenen zich voor een spannende ontdekkingstocht. Er zijn door de hele stad genoeg terrasjes om bij te komen van het wandelen en winkelen. Kortom, een bezoek aan Grenada is zeer de moeite waard. Niet alleen vanwege het Alhambra maar ook het stadje zelf en de omgeving zijn bijzonder.

Wat vind je van dit artikel?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...