Scroll naar boven

Vieuxville, Ardennen, is een mooi startpunt voor bezienswaardigheden

Heeroom in de Ardennen
Maria Douwes
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Mijn vaders broer, oom Fons, was priester en woonde in de Belgische Ardennen. Bij ons thuis en in katholieke kringen in het algemeen was het de gewoonte om de geroepene aan te spreken met de oude aanspreektitel voor priesters, heer. Onze heeroom dus, woonde in Vieuxville in de Ardennen. Hij las de mis in het kleine kerkje van Sy en hij ligt begraven op het kerkhofje van My. Hij zag eruit als een Franse pastoor, met alpinopet en al en als je met hem over straat liep, dan begroetten de mensen hem met: “Bonjour monsieur le curé. Comment allez-vous?” En dan riep hij terug: “Très bien, et vous?” Dat had wel iets. Verder had ie gevoel voor humor en hij hield van een stevige borrel waardoor het altijd gezellig was als je bij hem op bezoek was.

De burcht van Logne

Het huis waar heeroom woonde, ligt aan de voet van een heuvel waar de kasteelruïne van Logne bovenop staat. Als we bij hem op bezoek zijn, klimmen we altijd even naar boven om van het mooie, weidse uitzicht te genieten. De ruïnes van dit versterkte kasteel liggen op een rotsachtige heuvel die doorspekt is met grotten en gangen. Oom Fons vertelde dat de heuvel al sinds de vijfde eeuw bewoond is geweest. Eerst door Germaanse soldaten die bondgenoten waren van de Romeinen. In de negende eeuw bouwde de abt van Stavelot hier een burcht om zijn monniken onder te brengen die voor de Noormannen op de vlucht waren. Later valt de burcht in handen van ‘des Sangliers des Ardennes, een roversbende die zich ‘de Everzwijnen van de Ardennen’ noemt. De burcht wordt uiteindelijk in 1521 op bevel van Karel V aangevallen en met de grond gelijk gemaakt.

Mijn oom is een geschiedenis liefhebber en weet veel van de omgeving. Als wij boven op de heuvel aankomen, zien we de oude vestingtoren, een aantal dikke muren met een hoge binnenplaats, waar de woning omheen gebouwd was, de kelders, de keuken, de resten van de bijgebouwen en verschillende waterputten. Je kan ook precies zien hoe groot de burcht geweest is. Alle kanten op is het uitzicht  adembenemend. Beneden zie je de Ourthe door het landschap slingeren en ook het treintje dat hier door de Ardennen rijdt.

Domain de Palogne

Wij willen oom Fons op zondag de mis in het Frans horen opdragen, en wij besluiten om naar Sy te lopen. We lopen de Route de Logne uit, langs het recreatiecentrum Domain de Palogne, dat op een meander ligt van de Ourthe. Hier kan je kano’s huren, kayaks en fietsen en je kan hier met de kinderen midget golfen, tennissen of eten in het goede restaurant dat aan dit complex verbonden is. Hier steken we de brug over en lopen over de Chemin de Sy naar het dorp Sy. Vlakbij Sy zien we aan de overkant van de rivier ineens een hele steile rotsformatie met klimmers. Spannend om te zien. In Sy heeft de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging een onderkomen, de ‘Tukhut’ genaamd. Altijd als we langs de Ourthe van of naar Sy wandelen, zien we een groep klimmers in actie. Er wordt in de Ardennen flink geoefend voor het grotere werk, straks in Zwitserland of in het Himalaya gebergte. Het ligt net voorbij Luik dus vanuit Nederland makkelijk in een paar uurtjes te rijden.

Sy

In het kerkje in Sy staat mijn oom al in traditionele gewaden in de deuropening van de kerk klaar. In België zijn ze nog erg gesteld op tradities. Heeroom begroet elk lid van zijn parochie met een handdruk. Dat is weer echt Frans. Na de mis ontbijten we bij hem thuis en vertelt hij wat voor kleding hij tijdens de mis droeg. Alle onderdelen van zijn kleding hebben een religieuze betekenis. De amikt is een wit kleed wat vroeger over het hoofd gedragen werd en nu alleen over de schouders. De albe is een lang wit linnen kleed met mouwen tot over de pols. Het moet de onschuld voorstellen. Verder droeg hij de manipel om zijn linkerarm, wat de vurige ijver van de priester betekent. De stola staat voor de zuiverheid, en het kazuifel dat hij over de albe heen draagt staat symbool voor het juk van Christus.

Barvaux

En dan is het tijd voor actie. Oom Fons kent hier natuurlijk goed de weg en hij troont ons mee naar het plaatsje Barvaux. Op zich zelf maar klein maar rijk aan outdoor- en sportactiviteiten. Het landschap is door de vele riviertjes en rotspartijen betoverend. Het is nog net te koud om te kanoën, wat hier volop aangeboden wordt, dus gaan we paardrijden. Toevallig heeft oom Fons een kennis met een manege. Al gauw zijn we opgestegen en rijden we door het Bois de Petit Han. Het voordeel van te paard gaan, is dat je tot diep in het bos kan doordringen en dat de herten niet schrikken. We zien er regelmatig een paar onder de bomen liggen. Wij steken een paar keer een stroompje over en hebben de tijd om goed om ons heen te kijken. Het zonlicht schijnt door de bomen heen, je hoort een kabbelend riviertje en de vogels. Het is nu nog mooier dan anders omdat we alleen maar geluiden uit de natuur horen. Onze brave beesten zijn echte manegepaarden. Zodra de begeleider “Au trot!” roept, gaat het beest in draf en met “Galope!” hetzelfde liedje. Je hoeft ze nauwelijks aan te sporen.

Durbuy

Volgens ‘mon oncle’ (ik moet steeds aan de film van Jacques Tati denken, met name aan monsieur Hulot), moeten wij het stadje Durbuy zien. Het is volgens zijn zeggen het kleinste stadje van Europa. Als we komen aanrijden zien we het  als een miniatuurtje beneden ons in het dal liggen. De lichtjes branden en mini-pluimpjes rook ontsnappen aan de schoorstenen, dus het leeft! Ook hier kent oom Fons weer de eigenaar van het restaurant waar we even later binnen stappen. “Bonsoir monsieur le curé,” klinkt het eerbiedig met een haast onzichtbare buiging. Al gauw staat er een borreltje voor zijn neus. De clerus heeft het nog maar goed in België. Hier bestaat nog het ‘Rijke Roomse Leven’. Onze heeroom laat het zich goed smaken. Gelijk heeft-ie! Meer informatie over een vakantie in Ardennen hier

Wat vind je van dit artikel?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...