Scroll naar boven

Franse Kaas en Wijn

Franse Kaas en Wijn
Maria Douwes
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

In Frankrijk worden kinderen al jong vertrouwd gemaakt met wijn en dat geldt ook voor de Franse kaas. Nederlanders kennen meestal slechts twee soorten Franse kaas als je ze vraagt enkele op te noemen: Brie en Camembert. Maar dat is slechts één van de vele soorten (de witte-korst of witschimmel kaas) die de Fransman kent. Elk gebied heeft zijn eigen kaassoorten maar in het algemeen worden de kazen ingedeeld naar families. Zo zijn er de rood-bacterie of gewassen korst kaas, de harde of halfharde kazen, de blauwschimmelkazen, de smeltkaas, verse kaas, geiten- of schapenkaas. In elke streek zullen er van deze soorten verschillende smaken op uw bord terecht komen als u als dessert een kaasplankje uitkiest. Afhankelijk van het type kaas wordt hij in droogruimtes gelegd om te rijpen. Dit kan uiteenlopen van enkele dagen tot enkele maanden of een jaar. De blauwe kazen rijpen in grotten waar ze eerst in een koele grot terecht komen en daarna in een wat warmere grot. De verse kazen, zoals Boursin en Fromage Blanc, zijn bijna direct eetbaar, na 12-24 uur gestremd te zijn. De geiten- en de schapenkaas worden onderscheiden door de afkomst van de melk. Ook voor deze soorten kaas geldt dat er verschillende rijpingsprocessen zijn die verschillende smaken opleveren. De meeste echter kunnen na een week al geconsumeerd worden.

 

Fransen wijnen

Te veel om op te noemen maar de bekendste soorten Franse wijn zoals de Bordeaux en de Bourgogne zijn bij iedereen wel bekend. Frankrijk heeft een indeling van wijnen gemaakt naar kwaliteit en naar herkomst, zoals de Appellation d’Origine Côntrolée en de Vins de Pays. De Bordeaux wijnen worden ook naar regio ingedeeld, zoals in de Médoc, waar de wijnen een gemeente appellation krijgen, zoals bijvoorbeeld Pauillac en Saint Estèphe. Dit systeem werd in 1855 ingevoerd en heeft ook een topklasse, namelijk de grand crus. De hoogste categorie is de Premier Grand Cru van kastelen zoals Château Latour, Château Lafite Rothschild en Château Margaux.

Bij de Bourgognes is het net andersom; hier zijn de grand crus de beste kwaliteit en de premier crus komt net daarna. Verder is er nog een onderverdeling naar de naam van het druivenras zoals de rode druiven: Bouchales, Cabernet Sauvignon en Pinot Noir. Bekende witte druivensoorten zijn Chardonnay, Merlot Blanc en Sauvignon Blanc. De belangrijkste wijngebieden in Frankrijk zijn Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Corsica, de Elzas, de Loire, de Provence, de Languedoc-Roussillon, de Rhône-vallei en het zuidwesten. De meeste wijnhuizen en châteaus hebben proeverijen waar u de wijn ook kunt kopen. Maar, glaasje op? Laat u rijden!

Wat vind je van dit artikel?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...