Scroll naar boven

Florence, Pisa, Genua en Lago Maggiore

Florence, Pisa, Genua en Lago Maggiore
Maria Douwes
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Wat mij meteen aantrok was de temperatuur in mei: 20 graden en in juni 23 graden. Bij ons in Nederland weet je dat nooit zeker. Dus, succes verzekerd. Precies de goede temperatuur om een stad te bezoeken. We zakken af naar het zuiden van Europa waar in Toscane Florence nog op ons bezoek ligt te wachten.

Florence

Wij doen wat iedereen in Florence doet: ronddwalen en je laten overrompelen door de schoonheid van de historische gebouwen, het beeldhouwwerk en de andere artistieke details. Florence is dé stad in Italië waar kunstenaars lyrisch over praten. Het is één groot openluchtmuseum. De stad aan de rivier de Arno is de bakermat van de renaissance en daarmee een van de bekendste cultuursteden van Europa. Het was de geboorte- of verblijfplaats van bekende historische figuren en kunstenaars zoals Brunelleschi, Michelangelo, Galileo Galilei, Catharina de Medici en Dante Alighieri. De Ponte Vecchio, de Palazzo Vecchio, de kerk de Santa Grosse en de Loggia dei Lanzi zijn maar enkele van de talloze bezienswaardigheden van de stad Florence.

 

In Florence heb je talrijke mogelijkheden om je ’s avonds en ’s nachts te vermaken. In Teatro Verdi, vlak bij de Basiliek van Santa Croce, een 19de-eeuws theater, kun je prachtige balletvoorstellingen zien, naar klassieke concerten gaan en zelfs naar musicals. Wij gaan naar een voorstelling van het Orchestra della Toscana wat schitterend is nemen dan nog een afzakkertje in een van de vele cafeetjes in de buurt. Florence heeft ook een florerende clubscene horen we als we met een stel jongeren aan het tafeltje naast ons in gesprek komen. Verder kan je dansen in Tenax en Peretola, wat ze die avond willen gaan doen.

Pisa

De volgende stop is Pisa. Niet alleen vanwege de wereldberoemde scheve toren maar vooral ook omdat de stad een mooi middeleeuws centrum heeft. De dom die aan het Piazza dei Miracoli staat is een van die middeleeuwse monumenten met daarnaast het baptisterium en de klokkentoren, de beroemde Toren van Pisa. Deze romaanse kerk heeft uiteraard de vorm van een kruis en binnen zien we de prachtige mozaïeken die het bewijs zijn van Byzantijnse invloeden. Na de bezichtiging lopen we verder en komen we op het Piazza dei Cavalieri, wat het Plein van de Ridders betekent. In de middeleeuwen was dit plein het centrum van de Republiek Pisa. Op het plein staat het Palazzo dei Cavalieri en het standbeeld van Cosimo I de Medici. Na een paar uur geslenterd te hebben zoeken we een leuk terras en sluiten de dag af met een heerlijke maaltijd.

In Pisa heb je niet echt grote discotheken maar moet je het meer hebben van romantisch tafelen en door de stad flaneren. Er zijn wel allerlei gezellige restaurantjes en terrasjes, waar je heerlijk ontspannen naar de voorbijgangers kunt kijken terwijl je van een goed glas wijn en een maaltijd geniet. Veel cafeetjes en restaurants liggen rond het Campo dei Miracoli waar het ’s avonds ongelooflijk gezellig is met de talrijke lampjes die het plein verlichten.

genoa

Genua

De havenstad Genua die in Ligurië ligt aan de Middellandse Zee is een belangrijke stad met ongeveer 600.000 inwoners. Ik wilde er nog eens heen omdat ik hier als kind al een keer had rond gelopen. Ik herken de smalle Via Garibaldi waar verschillende 16e eeuwse paleizen staan, wat mijn vader mij toen vertelde. Samen met de Via Balbi en de Via Cairoli vormen zij Le Strade Nuove, een gebied dat sinds 2006 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Als wij ’s avonds uitgeput in een cafeetje neerploffen zien we een poster van Louisiana Jazz Club aan de muur. Er is een live optreden die avond en we besluiten er heen te gaan. De club bestaat al sinds 1963 en is daarmee één van de oudste jazzclubs van Italië. De liefhebbers van jazz kunnen hier hun hart ophalen. Iedere donderdag en zaterdag zijn er live optredens. Wij hebben er een gouden avond.

lago-maggiore

Lago Maggiore

Wij pakken de trein via Milaan naar Porto Valtravaglia om het een na grootste meer van Italië te bezoeken. Het meer is 60 kilometer lang en op het breedste punt 10 kilometer. Het noordelijke deel ligt in de Alpen, het zuidelijke deel in het heuvelland dat de overgang vormt tussen de Alpen en de Povlakte. Het is een schitterend gebied voor uitstapjes en ik wil het wel eens met eigen ogen aanschouwen. Wat opvalt is dat er hier alle leeftijden door elkaar lopen. Hele families, opa en oma, vader en moeder en kinderen, zijn hier met elkaar op vakantie. Er staan dan ook prachtige villa’s vlak aan het meer die je kan huren. Watersporten is hier heel populair, te zien aan de vele bootjes en surfplanken op en langs de kades.

 

Ascona is een van de beroemdste badplaatsen aan het Zwitserse deel, de noordkant, van het Lago Maggiore. Het is niet zo’n grote plaats maar wel een van de meest toeristische plaatsen aan het beroemde meer. We varen er met een bootje naar toe. Ascona ligt aan de voet van de berg Monte Verità wat ‘de berg van de waarheid’ betekent. Hier op een terras aan het meer kom je helemaal tot rust terwijl je uit kijkt op de eilandengroep Isole di Brissago. Ascona heeft een klein strand, het Lido di Ascona waar het heerlijk toeven is. Jaarlijks wordt er in de zomer het muziekfestival New Orleans Jazz Festival Ascona georganiseerd. Dat knopen we in onze oren zodat we in een zomer nog eens terug kunnen komen.

 

 

Wat vind je van dit artikel?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...