Scroll naar boven

Fietsen rondom Amsterdam

Fietsen rondom Amsterdam
Maria Douwes
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Pampus en Durgerdam

Wij raden onze vrienden altijd aan als ze in Amsterdam zijn om ook eens een dag de fiets te pakken en over de Schellingwouderbrug de dorpjes in de omgeving te bezoeken. Wij zitten vlakbij de brug en vandaar uit zie je links de Oranjesluizen liggen, die in 1865 werden gebouwd, tegelijkertijd met het Noordzeekanaal. In 1872 gingen de sluizen open. De oude zeevaartroute, via de Zuiderzee naar Texel, behoorde daarmee tot het verleden. Vanaf de brug zie je aan de rechterkant nu in het IJmeer het eiland Pampus liggen, nu een fort, maar vroeger een vaargeul die door slibvorming een hinderlijke ondiepte was. Schepen bleven hier liggen om door middel van scheepskamelen met mankracht door de geul getrokken te worden. Hier komt de uitdrukking ‘voor Pampus liggen’ (dronken zijn of in zwijm liggen door warmte) vandaan. De bemanning van de schepen werd hier op drank en vrouwen getrakteerd voordat zij Amsterdam binnen voeren zodat zij hun verdiensten in hun zak hielden totdat ze thuis waren. Pampus dat eind 19e eeuw werd gebouwd is een onderdeel van de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie bestaande uit dijken en kanalen met een totale lengte van 135 kilometer en 45 forten. De Stelling staat sinds 1996 in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Eenmaal over de brug heen, sla je rechtsaf waar je tegen de Schellingwouderdijk aan rijdt. Hier rij je linksaf helemaal langs de dijk door het dorp Durgerdam heen. Hier staan de popperige vaak groen geschilderde huisjes naast elkaar langs de dijk en rechts zie je aan de overkant van het IJmeer de nieuwe wijk IJburg liggen. We fietsen verder totdat we bij een piepklein gebouwtje uitkomen dat eruit ziet als een kerkje en bekend staat als de ‘kapel’. Het is een klokkentoren uit 1687 en diende in vroegere tijden als school en raadhuis. Hier kan je alleen linksaf en rij je langs het kleine haventje met plezierjachten. Vanuit de Durgerdammerdijk kom je automatisch op de Uitdammerdijk terecht waar we voor het Kinselmeer linksaf slaan naar Ransdorp.

 

Ransdorp

Tot 1921 was Ransdorp een zelfstandige gemeente waar ook Holysloot en Durgerdam toe behoorden en later ook Schellingwoude. In 1921 voltrok zich een watersnoodramp waarbij veel dorpen rond de Zuiderzee door een stormvloed onder water liepen. Zij konden de schade niet uit eigen reserves betalen en lieten zich toen vrijwillig door Amsterdam annexeren. Het dorp kent enkele rijksmonumenten en heeft een beschermd dorpsgezicht. Het ligt niet in de toeristische routes dus het is hier genieten. De houten huizen, grijs geschilderd, zijn karakteristiek voor deze omgeving. In 1572 werden tijdens het schrikbewind tegen de katholieken, de franciscaner broeders die hier woonden en werkten na marteling opgehangen. Ze staan bekend als de Martelaren van Ransdorp. De toren van Ransdorp is 32 meter hoog zonder spits (het geld was op) en werd tussen 1502 en 1542 gebouwd. Je kunt de toren beklimmen en het uitzicht is bijzonder fraai. Je kijkt hier kilometers ver over de velden en weiden en je ziet in de verte het IJmeer en Holysloot en Durgerdam liggen. Het is de klim meer dan waard.

Holysloot

Ons volgende dorp op de route is Holysloot dat op nog geen 4 kilometer van Ransdorp vandaan ligt. Het fietspad gaat dwars door de landerijen langs een sloot en we zien veel klein gebroed op deze prachtige voorjaarsdag. In Holysloot slaan we linksaf zodat we bij de Holysloter Die aankomen. Dit is een mooi punt voor een kopje koffie of iets fris. Je kunt hier kano’s huren of roeiboten en vanaf het water de omgeving ontdekken. Door de sloten en kanalen kun je de hele omgeving bevaren. Heerlijk om een picknick mee te nemen en de hele dag in de natuur te zijn. Wij besluiten om hier met het pontje over te steken en met onze fietsen aan de hand dwars door een paar weilanden met koeien te lopen. Als we weer op de verharde weg aankomen moeten we beslissen wat we doen. Gaan we rechtsaf naar Uitdam en volgen we dan de dijk naar Monnickendam of gaan we richting Broek in Waterland? Het wordt het laatste.

 

Broek in Waterland

‘Trousers in Waterland’ zeg ik altijd tegen mijn buitenlandse gasten, is een van de meest pittoreske dorpen rondom Amsterdam waar geen enkele bus met toeristen stopt want die zijn allemaal op weg naar Volendam en Marken. Ook dit dorp is in zijn geheel beschermd dorpsgezicht. Tot 1991 was het een zelfstandige gemeente samen met Uitdam en Zuiderwoude. Broek in Waterland is altijd al geroemd om zijn schoonheid en was ver buiten onze grenzen bekend. Keizer Jozef II en Napoleon bezochten het dorp en waren diep onder de indruk. Het oudste gebouw van het dorp is de Sint Nicolaaskerk uit de 14e eeuw. Hier ligt Neeltje Pater begraven, aandeelhoudster van de VOC, onder een van de 273 grafstenen die de kerk rijk is. Je kunt in het dorp mee wandelen met een van de dorpsbewoners die uitleg geeft over de huizen en hun bijzondere interieurs.

 

Den Ilp

Onze laatste stop voordat we naar huis terug keren is het plaatsje Den Ilp, grenzend aan Landsmeer, waar de kunstschilder Anton Heyboer woonde met zijn vijf bruiden. Petra is degene die de galerie runt die aan de overkant van de commune ligt. Heyboer kreeg in de jaren zestig internationale erkenning en ontving prijzen in Japan en Italië voor zijn werk. Hij brak met de gevestigde orde en trok zich terug in Den Ilp waar hij schilderde en etste. In 2002 werd hij ridder in de Orde van Oranje Nassau. In de galerie zijn zijn werken te koop. Petra is op zichzelf als een kunstwerk en een bijzonder mens om te ontmoeten. Zeker een aanbeveling.

 

Wat vind je van dit artikel?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...