Scroll naar boven

Edinburgh

Edinburgh
Maria Douwes
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Een Schots volkslied dat wereldwijd bekend is omdat de melodie vaak in films wordt gebruikt met oud en nieuw, is Auld Lang Syne, wat zoveel betekent als ‘lang geleden’. Het wordt zelfs in niet-westerse landen gebruikt als muziek bij diploma-uitreikingen en begrafenissen zoals in de Filippijnen, Taiwan en Japan. Onze eigen voetbalfans hebben er een Nederlandse draai aangegeven door de nationale ploeg aan te moedigen met “Wij houden van Oranje”, op de wijs van Auld Lang Syne. De Schotten zijn een bijzonder volk met eeuwenoude tradities en muziek. Ook hun kleding, de Schotse kilts, de rokken die mannen dragen met het patroon en de kleuren van hun clan, is legendarisch. De stad Edinburgh is dat ook. Sinds 1995 staan de oude en de nieuwe stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Old Town

Edinburgh was oorspronkelijk niet meer dan een fort op een grote rots, Castle Rock. Ver voor onze jaartelling leefden in de omgeving van deze rots al mensen maar pas in 1000 voor Christus gingen ze ook op de rots wonen. In 1070 werd er door de Schotse koning Malcolm III een burcht gebouwd. Vanaf 1437 is Edinburgh de hoofdstad van Schotland. De Oude Stad is bijzonder fraai met kleine straatjes en stegen die je via High Street en de ‘Royal Mile’ kunt bereiken. Aan de andere kant van de Royal Mile ligt het 15e eeuwse Palace of Holyroodhouse wat de residentie is van de koningin van Engeland in Schotland waar zij jaarlijks enkele tuinfeesten en officiële ontvangsten heeft. Haar zomervakantie brengt ze echter in Balmoral Castle (ook in Schotland) door, dat haar eigen bezit is. Als de leden van het Koninklijke Huis niet aanwezig zijn, is het paleis opengesteld voor publiek. Naast het Holyroodhouse Paleis staat de ruïne van de Augustinerabdij uit 1126 die al sinds de 18e eeuw niet meer gebruikt wordt.

edinburgh-3

De New Town

Het centrum van de nieuwe stad, the New Town, werd in de 18e eeuw gebouwd en bestaat voor een groot deel uit het winkelgebied tussen Princes Street, George Street and Queen Street. Dit deel van de stad werd tussen 1720 en 1840 aangelegd in de Georgian stijl. De huizen waren bedoeld voor de gegoede burgers die de overvolle oude stinkende stad ontvluchtten. Deze neo-klassieke stijl die soms met grandioze, griekse pilaren aan de façade van het huis de gevel aanzien gaf evenals de decoratieve versieringen, zie je overal in de nieuwe stad. Tegenwoordig zijn de huizen van toen opgedeeld in appartementen of worden als kantoorruimtes gebruikt. De hele nieuwe stad is ruim en groen met mooie lanen en parken.

Scottish National Portait Gallery

De naam zegt het al, de Scottish National Portrait Gallery biedt een unieke visuele geschiedenis van Schotland, door middel van de portretten van degenen die het in Schotland voor het zeggen hadden. Het gebouw alleen al, van grote rode zandstenen dat eruit ziet als een neo-gotisch paleis, is de moeite waard. Binnen ziet u portretten van Mary, Queen of Scots, Prins Charles, Edward Stuart en Robert Burns en vele anderen. Het museum is de laatste jaren grondig gerenoveerd en er zijn wisselende tentoonstellingen in de prachtige nieuwe zalen en kleinere intieme ruimtes. Ook is er een nieuwe fotografie afdeling, een touch-screen galerie en een sfeervolle Victoriaanse bibliotheek. De totale collectie van dit museum bedraagt 30.000 beelden. De toegang tot de vaste collectie is gratis maar voor de tentoonstellingen wordt wel entree geheven.

Edinburgh Castle

Het kasteel boven op de rots moet je natuurlijk gezien hebben als je naar Edinburgh komt. Wij maken onze borst maar nat en lopen met een rustige tred de heuvel op. Hoog boven de nieuwe stad staat het imposante kasteel waar de kroonjuwelen van Schotland zich bevinden. Hier is ook de Stone of Destiny te vinden waar de koningen van Schotland op gekroond werden. Wij lopen via Foog’s Gate, de Oude Stad binnen en zien meteen de Sint Margerets Chapel staan die in het begin van de 12e eeuw werd gebouwd. Het is het oudste gebouw in de stad met bijzonder mooie glas in lood ramen. Buiten staat een batterij kanonnen opgesteld die gericht zijn op de Nieuw Stad waar je hiervandaan een goed uitzicht over hebt.

edinburgh-1

Edinburgh Festivals

Edinburgh heeft niet één festival of een aantal afzonderlijke, maar Edinburgh is gewoon één gróóts festival door de hele zomer heen. Dat begint al in juni met het Film Festival, in juli het Jazz en Blues Festival, de hele maand augustus het Art Festival en tegelijkertijd de Militaire Taptoe, het Edinburgh Festival Fringe, het International Festival en het Book Festival en last but not least het Mela Festival. Het Edinburgh Festival Fringe is het grootst met meer dan 40.000 uitvoeringen en 2.500 shows op meer dan 250 locaties in de stad. Hier moet elke zich zelf respecterende doorgewinterde festivalganger toch minstens een keer in zijn leven geweest zijn. Uit alle uithoeken van de wereld komen hier acts en kunstvormen naar toe die of hier hun primeur hebben of al zo razend populair zijn dat ze hier niet weg kunnen blijven. Hier komen dromen uit, van publiek zowel als van de uitvoerenden.

 

 

Wat vind je van dit artikel?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...