Scroll naar boven

De Veluwe

De Veluwe
Maria Douwes
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

De Veluwe Vakantie op de Veluwe is voor veel gezinnen in Nederland een jaarlijks terugkerend feest. Veel mensen uit de Randstad hebben er hun caravan staan en gaan er ieder weekend op uit om van de rust en de gezonde lucht in de bossen te genieten. Voor wandelaars en fietsers is deze overwegend beboste landstreek in de provincie Gelderland een eldorado. Met een gebied van ongeveer 1000 km² is het een van de grootste natuurgebieden van het land. Het is een Natura 2000-gebied dat een netwerk is van natuurgebieden in Europa. De Dorpen De Veluwe wordt vaak door Nederlanders aangeduid als de mooiste plek in ons land en er is niemand die het tegenspreekt. Het is beslist een van de mooiste en grootste natuurgebieden van ons land.

De dorpen

De dorpen en stadjes staan vol met bijzondere huizen en boerderijen die zo typerend zijn voor deze streek met hun luiken en rieten daken. Er is er niet een hetzelfde. Ga hier vooral veel fietsen en ontdek zelf de verschillen tussen Beekbergen, Elburg, Epe, Hattem, Heerde, Hoenderloo, Kootwijk, Putten, Ermelo, Harderwijk, Otterlo, Nunspeet, Garderen, Loenen, Vierhouten en Voorthuizen.

Paleis Het Loo

Koningin Wilhelmina gebruikte Paleis Het Loo als zomerresidentie waar ze graag verbleef. Het paleis en de bossen eromheen, wat nu Kroondomein is, is heel lang familiebezit van de Oranjes geweest en is al weer jarenlang een nationaal museum. Het ligt aan de rand van Apeldoorn en is een van de top 100 van de Nederlandse UNESCO-monumenten. Stadhouder Willem III, achterkleinzoon van Willem van Oranje, kocht in 1684 het middeleeuwse kasteel Het Oude Loo en bouwde ernaast een nieuw jachtverblijf. De tuinen rondom het paleis zijn bijzonder fraai en de zalen in het paleis tonen hoe ons vorstenhuis hier door de eeuwen heen leefde. Een kijkje in een vorstelijk paleis doet je even vergeten wie je bent.

Harderwijk

Ooit een vissersplaatsje en nu sinds jaren huisvest Harderwijk een van de grootste zeezoogdierenparken in Europa. Het Dolfinarium in Harderwijk is sinds 1965 dé attractie op de Veluwe en bezorgt meer dan één miljoen bezoekers per jaar een onvergetelijke dag. De dolfijnenshow is hier het toppunt van plezier voor kinderen en hun ouders. Er is een mogelijkheid om hier te zwemmen met dolfijnen en dat is een hele bijzondere ervaring. Je kunt hier in open bakken met zeewater haaien en roggen aaien. Alleen de kleine soorten welteverstaan. In buitenbassins zijn de walrussen te zien met hun enorme slagtanden en in een ander bassin zitten de zeeleeuwen die als een raket zo snel door het water heen schieten.

Nationaal Park Hoge Veluwe

Een bezoek aan De Veluwe betekent een uitstapje naar het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Voor de vakantiegangers die toch al op de Veluwe zijn, is er hier heel wat extra’s te zien dan op andere plekken. De gratis fietsen brengen u door heidevelden en door de bossen naar de verschillende bijzondere locaties zoals het Kröller Müller Museum. Dit museum beschikt over een uitgebreide collectie moderne kunst met werken van onder andere Vincent Van Gogh, George Seurat, Pablo Picasso, Fernand Léger, Piet Mondriaan en veel andere kunstenaars. De beeldentuin is een ware ontdekkingstocht door 25 hectare landschap. Op onverwachte plekken staan hier beelden van Auguste Rodin, Henry Moore, Barbara Hepworth, Richard Serra en Jean Dubuffet. Twee paviljoens uit de jaren ’60 van Aldo van Eyck en Gerrit Rietveld sieren de tuin. Nationale Park De Hoge Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied in Nederland. Het bestaat uit 5.400 hectare bos, heide, vennen en stuifzand. Er is een grote diversiteit aan planten- en diersoorten en het park herbergt uiterst zeldzame soorten. Samen met het Jachthuis Sint Hubertus, het Bezoekerscentrum en het Kröller-Müller Museum vormt het park een unieke en (inter)nationaal befaamde combinatie van natuur, kunst en architectuur.

Garderen

Het dorp is gelegen in een agrarische gebied aan de westkant van de Veluwe. Al jarenlang is Garderen een toeristisch dorp maar de kerk hier is altijd behoudend en streng gebleven. Garderen ligt in een groene omgeving en vlakbij de boswachterij Speulderbos. Van hieruit is fietsen en wandelen puur natuur.

Putten

Het dorp Putten is een populair vakantiedorp waar u de dagelijkse boodschappen kunt doen of gewoon gezellig kunt winkelen. Putten heeft een aantal gemeentelijke monumenten zoals het gemaal uit 1885, het kasteel Groot Spriel en een groot aantal prachtige historische boerderijen uit de 17e, 18e,19e en 20e eeuw. U zult tijdens het fietsen in de omgeving van Putten een aantal archeologische monumenten zien, namelijk de grafheuvels uit het Neolithicum en/of de Bronstijd.

Arnhem

De hoofdstad van de provincie Gelderland wordt ook wel ‘het Haagje van het Oosten’ genoemd vanwege de vele rijke oud-Indiëgangers die er kwamen wonen. Dit droeg bij tot een economische en culturele bloei en groei van de stad. Arnhem aan de Rijn, met de geliefde groene bossen op de achtergrond was altijd al een populair thema van schilders. Nu kun je hier zelf op de kade langs de Rijn kijken hoe mooi het hier is. Hoewel Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar is beschadigd zijn er in de stad nog bijzondere monumenten te zien. De Sint Eusebiuskerk is het meest in het oog springende gebouw op het Kerkplein. De bouw ervan begon al in 1450 en duurde meer dan een eeuw. De Sint-Walburgisbasiliek is nog ouder en werd in 1375 in gebruik genomen. Tegenwoordig is de basiliek niet meer als kerk in gebruik, maar wordt gebruikt als locatie voor tentoonstellingen, concerten, lezingen en vieringen. De binnenstad is een gezellig voetgangersgebied met leuke en aantrekkelijke winkels. Arnhem is zeker een bezoek van een dag waard.

Wat vind je van dit artikel?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...