Scroll naar boven

Culinair genieten van de herfst

Culinair genieten van de herfst
Nienke Nieuwenhuis
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Het einde van de zomer en de herfst zijn tijden van overvloed in de natuur en in de restaurants kan je culinair genieten met de verschillende herfstmenu’s. Lekkere gerechten met wild, rode kool en paddenstoelen en een toetje van warm appelgebak met een Irish koffie of Glühwein. Thuis genieten of je op vakantie laten verwennen? Laat de herfst maar komen!

Nazomers genieten in Duitsland

Federweisser en Zwiebelkuchen is een typische specialiteit in Duitsland. Deze jonge wijn is nog niet volledig uitgegist en heeft daardoor een heerlijke zoete smaak en een laag alcoholpercentage. De ideale verfrissing op een terrasje en dan met een lekker stuk uientaart. De uientaart (Zwiebelkuchen) komt oorspronkelijk uit de Elzas en gaat uitstekend samen met deze wijn.

Wildgerechten zijn een andere specialiteit in Duitsland in de herfst en het is ook echt het ideale gerecht na een fijne boswandeling. In het bos vindt je regelmatig een Waldgaststätte, een restaurantje speciaal voor wandelaars. Hier gaat de eigenaresse zelf het bos in op zoek naar bospaddenstoelen en met het hert dat de boswachter komt brengen, tovert ze de heerlijkste gerechten op tafel.

Fijnproeven in Zuid Tirol

Een bergachtige regio in Noord-Italië, met de sfeer van Oostenrijk, dat is Zuid-Tirol. Ook hier is het genieten in de herfst. Broodplankjes met diverse kazen en spek of in de traditionele boerencafés, waar bier en wijn geschonken worden, naast typische boerengerechten. Ook hier is het een waar genoegen tijdens of na een wandeling

Truffels zoeken in Italië

Iets verder naar het zuiden biedt de herfst een extra smaak aan de typische Italiaanse gerechten. Truffels zijn een geliefd ingrediënt voor risotto en pasta’s en het komt hier zo uit te natuur. De typische kastanjefestivals vindt je hier ook. De tamme kastanjes worden hier als specialiteit klaargemaakt, gepoft, geroosterd of als puree. Ook dit gaat weer uitstekend samen met wildgerechten zoals wild zwijn.

Uiensoep en ratatouille in Frankrijk

Frankrijk is sowieso het land van Bourgondisch genieten en ook hier laat de herfst zich van zijn beste kant zien. Ratatouille is niet alleen bekend vanwege de film die chef rat, het is het ideale gerecht om groente en kruiden uit eigen tuin in te verwerken. Courgette, paprika, tomaat, aubergine en peterselie maken samen een smaakvol gerecht. Ook de bekende gegratineerde uiensoep is een Franse klassieker. De zoete uienbouillon met de stevige smaak van de gegrilde kaas op boerenbrood maakt het een complete maaltijd.

Kokkerellen met een Amerikaans tintje

Ook voor de enthousiaste thuiskok is de herfst een inspiratie voor seizoensgerechten en gerechten uit de Amerikaanse keuken zijn een echte aanrader. Een lekkere steak, met aardappelpuree en mais met boter en zout of spareribs met frietjes van zoete aardappel. Pompoenen worden niet alleen uitgehold voor Halloween, je kan er ook een heerlijke pompoensoep of pumpkin pie van maken. Een ouderwetse Apple crumble met custard of slagroom maakt het beste toetje.

Waar je ook bent, op vakantie of lekker thuis, de herfst is het ideale jaargetijde om culinair te genieten.

Wat vind je van dit artikel?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...