Scroll naar boven

België

Brugge

België, onze zuiderburen. Wij zeggen het altijd met sympathie en misschien met een beetje weemoed naar de tijd dat wij nog één waren. Het Vlaams doet ons smelten, hun frieten doen ons watertanden en Manneke Pis doet ons glimlachen. Of je nu naar Knokke gaat aan de kust, naar het Belgische Limburg of naar de Ardennen, je bent meteen in een andere cultuur.

Het Koninkrijk België ontstond in 1830 toen het land zich losmaakte uit het Koninkrijk der Verenigde Nederlanden. België ligt evenals Nederland aan de Noordzee, grenzend aan Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. De hoofdstad Brussel is tevens het bestuurlijk centrum van de Europese Unie.

Brussel

De hoofdstad Brussel is vooral bekend om zijn goede restaurants, musea, het Atomium, en natuurlijk Manneke Pis. Het slenteren door deze stad is een genot. De prachtige artnouveau woningen, de kerken, industriële gebouwen en classisistisch en neoclassicistische architectuur behoren tot het Belgische historische en cultureel erfgoed. Veel Europese instellingen en multinationals hebben hier hun hoofdkantoor gevestigd.

Antwerpen

Antwerpen neemt nog steeds in populariteit toe. Niet alleen vanwege het mooie historische centrum, het lekkere eten en drinken, de Belgische bonbons, het winkelen, het Museum voor Schone Kunsten en andere musea maar ook de Belgische bieren zijn in heel Europa vermaard. Zoveel kloosters, zoveel brouwerijen, want meestal waren het de monniken die de beste bieren brouwden. Tijdens je vakantie in België kan je nog wel eens een pintje proeven.

Leuven

In het stadje Leuven staat de oudste universiteit van het land uit 1425. De hele stad staat vol prachtige historische gebouwen waarin de verschillende faculteiten van de katholieke universiteit zijn ondergebracht.

Het Groot Begijnhof uit de 13de eeuw is de naam van een stuk binnenstad in Leuven dat op de Werelderfgoedlijst staat waar tal van straatjes, pleintjes, tuinen en parken en tientallen huizen en conventen bij elkaar staan. Ooit woonden er in het Begijnhof zo’n 360 begijnen. Tegenwoordig wonen er in de buurt veel studenten in de pittoreske huisjes.

De Vlaamse kust

België heeft een kuststrook in Vlaanderen die net als in Nederland aan de Noordzee ligt. De populaire badplaatsen zijn Knokke, Blankeberge, Middelkerke en Oostende waar onder andere het Fort van Napoleon te zien is. Naast de vele musea, watersporten, gezellige boulevards en heerlijke eetgelegenheden zijn er aan de Vlaamse kust ook een aantal pretparken en zeeaquariums te vinden.

De Ardennen

Een vakantie in België daar horen de Ardennen bij. In de Ardennen, het mooiste stukje België, daar moet je geweest zijn. Overdag zwemmen in de Semois of de Ourthe, kayakken, paardrijden of wandelen door de prachtige natuur waar de herten en wilde zwijnen vrij rondlopen. ’s Avonds bij de open haard met een boek en een glaasje. De vele kastelen en burchten roepen een verleden op van ridders en graven. Godfried van Bouillon, is wel een van de bekendste en hij was een van de leiders van de Eerste Kruistocht. Zijn naam is verbonden aan het gelijknamige stadje, waar zijn kasteel te bezoeken is. Van boven op de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

St. Hubert, Namen en Durbuy zijn slechts enkele stadjes in de Belgische Ardennen die een bezoek meer dan waard zijn. In St. Hubert staat de katholieke kerk die aan Sint Hubertus gewijd is, de patroonheilige van de jacht. De heilige Hubertus van Luik (655-727) was de laatste bisschop van Maastricht en de eerste van Luik.

In Namen staat de citadel, die ook te bezoeken is, op een heuvel boven de stad.
Dit is een van de grootste en best bewaarde middeleeuwse forten van Europa. Jaarlijks zijn hier schouwspelen te zien en er zijn talloze evenementen die voor elke leeftijd indrukwekkend en leerzaam zijn.

Durbuy ligt aan de rivier de Ourthe en wordt wel het kleinste stadje ter wereld genoemd. Het is een van de oudste en best bewaarde middeleeuwse stadjes van de Ardennen. De megalieten, dolmen of menhirs (zo’n grote steen die de stripfiguur Obelix vaak met zich mee draagt) in de gemeente Durbuy zijn een toeristische attractie. Net als de stenen bij Stonehenge is het een raadsel hoe ze daar gekomen zijn. In de omgeving zijn abseilen, klimmen of klauteren populaire sporten, maar ook kanoën op de Ourthe is een genot op deze heldere, stromende rivier.

Alle berichten van categorie "België"

Brugge

op 19 februari 2014

Ik had een van mijn twee autoharpen te koop gezet in het blad ‘Mokum Folk’ en daar reageerde een Belgische poppenspeler op die in Brugge woonde. Wij werden het eens over de prijs en ik zei: “Als je de benzinekosten Lees meer

Een (kunst) weekendje Maastricht in een galerie hotel

Gastartikel op 5 november 2013

Je kunt een lang weekend naar Maastricht gaan om te genieten van deze heerlijke bourgondische stad. Je pakt dan bijvoorbeeld een of meer terrasjes en probeert enkele gezellige restaurantjes uit. Als je daarnaast van kunst houdt en tijdens een weekend Lees meer

Tongeren in België

op 14 oktober 2013

Een weekendje weg is altijd leuk maar nog leuker als het je door een vriend of vriendin aangeboden wordt. Linda had een hotelbon cadeau gekregen en ze vond het leuk als ik mee ging. Tongeren ligt net over de grens Lees meer

Heeroom in de Ardennen

op 11 oktober 2013

Mijn vaders broer, oom Fons, was priester en woonde in de Belgische Ardennen. Bij ons thuis en in katholieke kringen in het algemeen was het de gewoonte om de geroepene aan te spreken met de oude aanspreektitel voor priesters, heer. Lees meer