Scroll naar boven

De Banyak Eilanden zijn een waar paradijs op aarde.

De Banyak eilanden, paradijs op aarde?
Nienke Nieuwenhuis
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Als er een paradijs op aarde zou bestaan, hoe zou dat er uit zien? Een wit palmbomenstrand of een onbewoond eiland staan bij menigeen hoog op de lijst en deze bestaan echt. Je moet er een eindje voor reizen, maar aan de zuidkust van Sumatra liggen de Banyak eilanden in de blauwste zee die je je kan voorstellen. Laat op de middag varen wij naar het eiland Tailana, waar 3 bungalowtjes liggen en de beheerder voor je de palmboom in klimt als je zin hebt in een kokosnoot, het klinkt veelbelovend.

Zon, zee en strand

In dit paradijs worden we ’s ochtends wakker met het geluid van de zee, schreeuwende ijsvogels en volop zon. Na het ontbijt ligt het snorkelparadijs voor ons klaar. Rond Tailana liggen diverse riffen met een prachtige onderwaterwereld. Van blauwe zeesterren en octopussen tot gekleurde vissen in allerlei soorten en maten. Nemo komt nieuwsgierig uit het zachte koraal tevoorschijn als je het water inloopt.

De Banyak eilanden, een onontdekte wereld

Tailana is één van de Banyak eilanden en de beheerder van het eiland neemt ons mee in zijn boot op ontdekkingstocht in de omgeving. Pulau Banyak betekent letterlijk veel eilanden. In werkelijkheid zijn het er ongeveer 100. Tailana is niet zo groot, je kan het in een half uurtje rond lopen. Met de kleine roeiboot met buitenboordmotor komen we op schitterende, onbewoonde eilandjes die je zelfs in 5 of 10 minuten rond bent. De zee variëert van azuurblauw tot lichtgroen, waar je tot op de bodem kan kijken. Het mooiste rif waar we gesnorkeld hebben ligt 50m uit de kust van een onbewoond, typisch palmbomeneiland met een prachtig strand. Het rif was een ware onderwater botanische tuin, met zacht koraal dat tussen het harde koraal groeit en waar nieuwsgierige visjes naar je toe komen zwemmen om te zien wie jij bent.

Vis vangen voor het avondeten

Op de boottochtjes die we maakten moest ook gevist worden voor het avondeten. Zonder aarzelen nemen de mannen de vislijn in handen en laten deze achter de boot aan slepen. Al snel bijten de eerste visjes en later zelfs een snapper en een grote barracuda. Het avondeten is zekergesteld. In het paradijs kook je zonder pannen, dus garen we de vis in een aardoven in het strand, met rijst en saus smaakt het heerlijk.

Een modern paradijs

Hoe afgelegen deze paradijselijke eilanden ook mogen liggen, de moderne wereld is ook hier doorgedrongen. De grotere eilanden hebben dorpjes en gsm torens, waardoor je in het paradijs nog kan bellen en op het strand van Tailana geeft de dataverbinding nog net een e’tje aan, genoeg om te kunnen whats-appen. Maar je kan hem natuurlijk ook gewoon uitzetten en helemaal genieten van dit echte paradijs op aarde.

Wat vind je van dit artikel?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...