Scroll naar boven

Aapjes kijken op Gibraltar in het zuiden van Spanje

Aapjes kijken op Gibraltar
Nienke Nieuwenhuis
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Gibraltar staat onder andere bekend om zijn apenkolonie, een goede reden om hier een kijkje te gaan nemen tijdens onze vakantie in Andalusië. Met ons kleine grijze huurautootje gaan we op weg, over de slingerende wegen langs de kust van de Costa del Sol. De laatste paar kilometers zijn filerijden, maar dan gaan we toch echt de grens over. Na een paar honderd meter moeten we al weer stoppen en gaan er slagbomen naar beneden. Volledig onverwacht steekt er een vliegtuig over. De weg wordt blijkbaar ook als landingsbaan gebruikt. We steken deze over zodra het veilig is en vervolgen onze weg door kronkelende straatjes naar een groot parkeerterrein.

Omhoog naar de apenrots

De steile kabelbaan is de beste manier om de berg op te gaan, tenminste als je niet het hele stuk wilt lopen. Genietend van het uitzicht zoeven we naar omhoog en het eerste wat we boven zien is een aap, die ons vragend aankijkt voor het lekkers. Helaas voor de aap, maar voeren mag niet. Naast alle apen heb je op deze rots ook een schitterend uitzicht over het Britse schiereiland Gibraltar en de Spaanse kust. We genieten nog even en besluiten daarna te gaan wandelen.

We ontmoeten een aap

Onze wandeltocht voert over de glooiende kam van Gibraltar, waar rotsen en groen elkaar afwisselen. Overal hangen apen aan omheiningen en bankjes. We komen langs diverse voederplaatsen waar moeders met kleintjes lekker zitten te eten. Ze worden op deze vaste plekken gevoerd door medewerkers van het park. Toch bedelen de apen bij elke toerist die ze tegenkomen, hangen ze aan auto’s en likken ze aan autoruiten. Na een stuk gewandeld te hebben krijgen wij toch ook wel trek en we gaan op zoek naar een aapvrije plek om snel een boterhammetje te eten. Rugzak open, de boterham eruit, maar helaas er is toch een aap die ons in de gaten heeft. Hij komt eraan gerend, gaat recht op staan en houdt mij bij mijn riem vast. Hij reikt omhoog en probeert de boterham te pakken. Mijn eerste gedachte is, houd die boterham bij hem weg, want voeren mag niet. Ik draai me om en probeer het eten onder mijn trui te verstoppen. In plaats van op te geven springt de aap op mijn rug en hangt als een rugzak aan mijn schouders. Hij laat zich niet afschudden. Dan toch maar een klein stukje weggooien, zodat de aap er achteraan gaat en snel al het andere in de rugzak proppen. We gaan er als een haas vandoor voor hij terugkomt voor meer.

De bekende Zoovenirshop

Bij aapjes kijken hoort een zoovenirshop, ook op Gibraltar. Bijna aan het einde van onze wandeling komen we deze tegen, in een haarspeldbocht. Buiten staat een angstig kijkende jongen met een aap op zijn nek. Daar is hij net toch zijn lekkere ijsje kwijtgeraakt. In de winkel zijn allerlei apensouvenirs te vinden, maar ik heb wel even genoeg apen gezien. Vanaf het middenstation gaan wij met de kabelbaan terug naar de auto. Ik ben toch wel blij dat de apen in de gemiddelde dierentuin niet zo dichtbij kunnen komen.

Wat vind je van dit artikel?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...