Scroll naar boven

Tongeren in België

Tongeren in België
Maria Douwes
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Een weekendje weg is altijd leuk maar nog leuker als het je door een vriend of vriendin aangeboden wordt. Linda had een hotelbon cadeau gekregen en ze vond het leuk als ik mee ging. Tongeren ligt net over de grens bij Maastricht, maar het is al direct buitenland. Nog geen tweeënhalf uur rijden vanaf Amsterdam en je bent in een totaal andere cultuur. De Belgen zijn Bourgondiërs; eten en drinken zijn van oudsher van een betere kwaliteit dan in Nederland. Hun pate’s, biersoorten en chocola zijn beroemd. En wij houden erg van het Vlaams. Zij zeggen ‘schoonbroer’ in plaats van ‘zwager’, ‘slaapkleed’ voor ‘nachthemd’ en ‘uitstalraam’ voor ‘etalage’.

Oudste stad van België

Maar waarom gingen we naar Tongeren? Linda had ergens gelezen dat Tongeren een van de oudste steden in België is. In de Romeinse tijd was Tongeren de hoofdstad van dit gebied waar de ‘Tungri’ woonden. Deze ‘Tungri’ formeerden tijdens de regeerperiode van Keizer Augustus tussen 27 voor Christus tot 14 na Christus een federatie van verschillende stammen. Enkele tientallen jaren eerder vochten de Eburonen die hier woonden nog tegen de legers van Julius Caesar en werden door hem verslagen. Het standbeeld van hun koning Ambiorix op de Grote Markt in het centrum van de stad doet ons denken aan de twee striphelden Asterix en Obelix van de beroemde Franse schrijver Albert Uderzo en tekenaar René Goscinny die ook altijd in conflict zijn met Romeinse soldaten.

Ambiorixfeesten

Elk jaar vinden er op de eerste zondag van september de Ambiorixfeesten plaats. Elk jaar is er een bepaald thema en er komen hele horden mensen op af, zelfs uit Frankrijk en Duitsland. Romeinse en Keltische ambachtslieden geven demonstraties. De chocolatier, de bakker en de traiteur laten zien hoe zij hun producten maken. Proeven kan ook. Een groot aantal van de autochtonen verkleden zich in Romeinse kleding, inclusief helm en zwaard. Kinderen kunnen zich hier als Romeinen verkleden. Straattheater, muziek, een markt en eten en drinken maken de Ambiorixfeesten tot een jaarlijks hoogtepunt in Tongeren.

De Moerenpoort

Een groot deel van de middeleeuwse muur rondom Tongeren is nog in takt en de enige poort die toegang gaf tot de stad, de Moerenpoort, staat er nog. Dit historische gebouw is gelegen aan de rand van het begijnhof en vertelt het unieke verhaal van de militaire geschiedenis van de stad. De poort is helemaal gerestaureerd en is weer open voor publiek. Linda en ik geloven het zo wel. Wij dwalen liever door het stadje.
Het Begijnhof
Begijnen en begarden waren vrouwen en mannen die leefden als alleenstaanden die een vrije lekengemeenschap vormden binnen de rooms-katholieke kerk. Zij legden geen eeuwige geloften af, behalve die van kuisheid. Zij hielden ook hun eigen bezit. Het Begijnhof van Tongeren of zoals het ook wel genoemd wordt, het Begijnhof van Sint Catharina, is nu het Begijnhofmuseum Beghina. Wij lopen we een authentieke begijnenwoning uit 1660 binnen. Het is allemaal popperig klein. Nou waren de mensen in die tijd ook kleiner, dus voor hen viel het mee. De filmvoorstelling ‘Begijnen in de Lage Landen’ die u hier in het museum kunt bekijken, verbeeldt het leven van de Begijnen door de eeuwen heen. Dat vinden Linda en ik wel interessant want wij wonen ook alleen. Uit de film blijkt dat zij toch een heel ander soort leven hadden dan wij nu.
Het Begijnhof zelf stamt uit de 12 eeuw en de kleine straatjes eromheen zoals de Bredestraat, de Brouwerstraat, Onder de Linde, de Sint Jozefstraat, de Sint Catharinastraat, de Sint Rosa en de Sint Ursulastraat zijn ongeveer van dezelfde periode. Het geheel van deze Begijnhofbuurt staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst en dat heeft UNESCO goed beoordeeld, vinden Linda en ik.

De antiekmarkt

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, heeft Tongeren ook elke week een antiekmarkt. Deze grootste antiekmarkt in de Benelux (België, Nederland en Luxemburg) wordt elke zondagochtend gehouden. Na zoveel culturele voeding van de vorige dag vergapen we ons nu aan alle prachtige antieke objecten die op de stalletjes liggen. Bijna het hele centrum van Tongeren is bezaaid met mensen die uit zijn op een koopje. Ik koop zes gebeeldhouwde ivoren messenleggers in de vorm van olifantjes. Linda vindt twee antieke sinasappelkistjes voor haar dochter. Uitgeput en voldaan laten we ons op een paar comfortabele stoelen op een terras op de Grote Markt neervallen en bestellen koffie met een lekkere mop, een plaatselijke specialiteit, erbij.

De Basiliek Onze Lieve Vrouw van Tongeren

De rooms katholieke basiliek Onze Lieve Vrouw van Tongeren – Oorzaak Onzer Blijdschap’, zoals hij voluit heet, werd in 1479 gebouwd en gezien de katholieke achtergrond van Linda en mij, wilden we graag de kunstschatten van deze basiliek bewonderen. Niet alleen zijn de glas-in-lood ramen en de beelden in de kerk bijzonder mooi maar de topstukken van religieuze kunst uit de 6e tot 20e eeuw die je in de schatkamer kan zien, zijn uniek. In de schatkamer zagen we evangelieboeken vanaf de 11de eeuw, reliekhouders en –schrijnen en de Sint-Maternusstaf in ivoor en zilver, beeldhouwkunst en enkele bijzondere fresco’s en schilderijen. Als je dat allemaal ziet denk je toch, de kerk was schatrijk en is dat nog. Kijk voor openingstijden op: www.basiliektongeren.be

Kroningsfeesten

Elke zeven jaar wordt het beeld van de Heilige Maagd Maria uit de basiliek in een processie door Tongeren gedragen wat duizenden katholieke bedevaartgangers uit heel Europa trekt. Tongeren is het oudste Maria-oord ten noorden van de Alpen en in de middeleeuwen werden er al heiligdomsvaarten gehouden. In 1890 werd het miraculeuze beeld van Onze Lieve Vrouw Oorzaak Onzer Blijdschap gekroond en besloot de Tongerse bevolking de heiligdomsvaarten uit te bouwen tot zevenjaarlijkse Kroningsfeesten. In 2009 werd dat voor de zeventiende keer georganiseerd. Deze grootste processie in België, waaraan duizenden bedevaartgangers en het avondspel waar drieduizend inwoners van Tongeren aan meedoen is heel indrukwekkend. Een week lang is het feest in Tongeren. De volgende kroningsfeesten vinden plaats in 2016. Schrijf het maar vast in uw agenda.

Wat vind je van dit artikel?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...